Francuska: Stenice pronađene i u školi, vlada organizuje sastanak usled panike zbog insekata

Zvaničnici francuske vlade će se sastati u petak sa namerom da precizno procene situaciju sa najezdom stenica.
Bed bugs in the seam of a sofa in Paris
Reuters

Francuska vlada posvećeno radi kako bi se zaustavilo širenje panike zbog pojave stenica pošto su se ovi insekti pojavili i u jednoj školi u Parizu.

Viši zvaničnici ministarstava zdravlja, ekonomije i saobraćaja sastaće se u petak u kabinetu premijera kako bi dogovorili zajednički plan delovanja protiv insekata.

Očekuje se da će ubrzati proces nadzora stenica širom države.

Cilj im je da dođu do precizne procene ovog fenomena.

Entomolozi i zdravstveni stručnjaci su upozorili da su mnoge dosadašnje procene pogrešne i da postoji rizik od neopravdanog širenja histerije, iako su napomenuli da je nesumnjivo došlo do rasta njihovog broja, ne samo u Francuskoj.

Nikola Ru de Bezije, tvorac sajta badbugs.fr koji se bavi kontrolom štetočina, navodi da se tri od četiri poziva koja dobija od zabrinutih vlasnika nekretnina ne odnose na probleme koje su izazvale stenice.

Romejn Morzaderk, preduzetnik iz francuske oblasti Bretanja koji vrši deratizaciju, rekao je za list Uvest-Frans da je „u 99 odsto slučajeva problem u opakim crnim insektima, ali ne, to nisu stenice".

Zvaničnike vlade je zabrinuo način na koji je priča o stenicama dominirala na naslovnim stranama u zemlji i inostranstvu.

Ministri strahuju da će biti narušen imidž Pariza i da bi to moglo da našteti turizmu, posebno tokom Olimpijskih igara naredne godine.

Ali, potrebno je da pronađu ravnotežu između smirivanja javnosti i širenja saznanja da će taj problem zahtevati brzu reakciju ukoliko ne bude adekvatno kontrolisan.

Klemen Beun, ministar saobraćaja u francuskoj vladi, kazao je u sredu da je prijavljeno prisustvo stenica u metrou i vozovima u gotovo 50 navrata i da nijedna od prijava nije proverena.

„Ne bih voleo da dođe do animoziteta prema Francuskoj, što ume da se desi u anglo-saksonskim državama", dodao je.

„Problem mora da se shvati veoma ozbiljno. Bez poricanja. Ali i bez histerije", ističe ministar.

Tokom prethodnih nedelja, kompanije za dezinsekciju širom Francuske prijavile su značajan rast poziva za izlazak na teren.

Stručnjaci kažu da uvek ima više poziva posle letnjih godišnjih odmora, a da je porast veći iz godine u godinu.

„To se događa u svim gradovima", tvrdi Ru de Bezije.

"What we see here in France is a doubling every five years", Source: Nicolas Roux de Bézieux, Source description: Creator of badbugs.fr, Image: Nicolas Roux de Bézieux

Stanovništvo je prijavljivalo pojavu stenica u bioskopima, vozovima, bolnicama i školama.

Strah u javnosti pospešile su objave na društvenim mrežama, iako se ispostavilo da na mnogim snimcima na internetu nisu stenice.

Poslednji slučaj koji je potvrđen dogodio se u srednjoj školi Elisa-Lemonije u pariskom 12. distriktu, gde su nastavnici odbili da dođu na posao u petak pošto su u nekoliko učionica, kancelarija i svlačionica pronađeni ovi insekti.

Stenice na naslovnim stranama
TERESA SUAREZ/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Najezda stenica dominira na naslovnim stranama u Francuskoj

Vlada razmatra još neke mere za suzbijanje stenica poput regulisanja cene dezinsekcije, utvrđivanja finansijske odgovornosti vlasnika nekretnina i stanara u tim slučajevima, kao i sklapanje liste registrovanih firmi za dezinsekciju.

Strah da će ih prevariti divlji operateri može da dovede do toga da vlasnici stanova odlažu poziv u pomoć.

Mnoga preduzeća za dezinsekciju zaposlenima obezbeđuju minimalne obuke i nesavesno reaguju i u slučajevima kada znaju da stenice nisu problem, kaže Žan-Mišel Berenger, vodeći francuski stručnjak za ovu vrstu insekata.

Usled panike, edukacija javnosti o stenicama je podignuta na viši nivo, što je važno za suzbijanje budućih najezdi.

Neke od novih činjenica koje su dospele u javnost su zanimljivi detalji o razmnožavanju ovih insekata, čiji je stručni naziv cimex lectularius.

Naučnici objašnjavaju da su stenice među retkim insektima koji obavljaju „traumatičnu oplodnju".

Muške jedinke penisom, koji ima oblik oštre igle, mogu da ubodu ženke u bilo koji deo tela.

Sperma potom kroz krvotok dospeva do reproduktivnih organa.

Hiljadama godina evolucije, ženke su razvile udubljenje na abdomenu kako bi ohrabrile mužjake da ih ubadaju na tom mestu.

Mužjaci ponekad ispoljavaju i homoseksualno ponašanje, a čak pokušavaju da oplode i druge vrste insekata.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC