Izrael i Palestina: Pripravnost za rat posle napada iz Gaze

Desetine raketa ispaljeno ka Izraelu, oružani napadači ušli na jug zemlje iz Gaze.

Desetine naoružanih napadača islamske militantne grupe Hamas ušle su, prema tvrdnjama Izraela, na jug zemlje u iznenadnom napadu i još uvek su na slobodi.

Izraelska vojska saopštila je da je proglašena „pripravnost za rat" i u odgovoru na napad pozvala rezerviste da se jave na dužnost.

Desetine raketa ispaljene su rano jutros ka Izraelu, a sirene za vazdušnu opasnost čule su se širom zemlje.

Izrael je takođe otpočeo napade ka Gazi.

Jedna osoba je ubijena u Izraelu, dok su se u Tel Avivu i okolini čule eksplozije, kao i na teritorijama oko Gaze,

Palestinska militantna grupa Hamas preuzela je odgovornost za napad, saopštivši da je njeno oružano krilo ispalilo 5.000 raketa za 20 minuta.

Izraelske oružane snage (IDF) saopštile su da je Hamas „otpočeo masivno ispaljivanje raketa iz pojasa Gaze na teritoriju Izraela".

Militanti su ušli na teritoriju Izraela na „različitim lokacijama", kaže se u saopštenju IDF-a.

Generalštab izraelske vojske sprovodi „procenu situacije" i Hamas će se „suočiti sa posledicama i odgovornosti za ove događaje".

An emergency personnel works to extinguish fire after rockets were launched from the Gaza Strip, in Ashkelon, Israel October 7, 2023.
Reuters

Stanovnici u oblasti oko pojasa Gaze pozvani su da ostanu u kućama, dok je civilima na jugu i u središnjim delovima zemlje naređeno da budu u blizini skloništa.

Jedna osoba je poginula a 15 je ranjeno u napadima, saopštila je Izraelska spasilačka agencija.

Na snimcima novinske agencije Rojters vide se izraelski vatrogasci kako gase požare u gradiću Aškelon, a gust oblaci dima dižu se iz spaljenih vozila,

Šefovi bezbednosnih službi Izraela sastaju se danas da bi doneli dalje odluke posle raketnih napada, saopšteno je iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC