Izrael i Palestinci: Napad Hamasa šokirao Izraelce, ali šta je sledeće

Tenzije su nedavno porasle u Gazi, ali se ovaj napad neočekivano dogodio na jevrejski praznik.
A woman looks at a remnant of a rocket launched from Gaza that is lying on the ground, in Ashkelon, Israel
Reuters
Aškelon, Izrael

Pedeset godina posle Jomkipurskog rata, koji je započeo iznenadnim napadom Egipta i Sirije na Izrael, palestinski militantni pokrenuli su masovni novi napad.

I on je bio neočekivan, izveden na drugi jevrejski praznik.

Napetosti su nedavno narasle u Pojasu Gaze, ali su se svi slagali da ni Hamas, islamistička grupa koja je tamo na vlasti, ni Izrael ne žele eskalaciju.

Umesto toga, Hamas je isplanirao sofisticiranu, koordinisanu operaciju.

Rano ujutro u subotu, otvorena je žestoka vatra, dok su neke rakete stizale čak do Jerusalima i Tel Aviva, a palestinski borci ulazili u južni Izrael morem, kopnom i vazduhom.

Hamas je satima držao izraelske gradove i vojne punktove pod opsadom, ubio mnogo ljudi i odveo nepoznat broj izraelskih civila i vojnika kako bi ih držao kao taoce u Gazi.

People gather at an area hit by rockets launched from the Gaza Strip, in Ashkelon, Israel
Reuters
Aškelon, Izrael

Strašna drama odvijala se uživo na društvenim mrežama i u medijima.

Hiljade Izraelaca koji su bili u izlasku na rejvu na poljani blizu Gaze momentalno su se našli na udaru vatre.

Na snimcima se vide učesnici festivala kako beže da bi spasli živote.

Gili Joskovič je ispričala za BBC kako se sakrila od teško naoružanih boraca među drvećem.

„Išli su od drveta do drveta i pucali na sve strane. Pucali su iz dva pravca i svuda sam videla ljude kako umiru."

„Rekla sam sebi: 'U redu je, umreću, u redu je, samo diši, samo zatvori oči', zato što se pucalo na sve strane. Bili su mi jako blizu".

List Izrael Hajom citirao je Elu, stanovnicu Kibuca Berija, koja se bojala za oca koji je otišao u sklonište nakon što su se oglasile sirene kao upozorenje na dolazeći raketnu vatru.

„Pisao mi je da su teroristi u skloništu, videla sam njegovu sliku na Telegramu iz Gaze. I dalje mogu da čujem rafale", kaže ona.

People react at the site where a rocket launched from the Gaza Strip landed in Tel Aviv, Israel
Reuters
People react at the site where a rocket launched from the Gaza Strip landed in Tel Aviv

Mnogi Izraelci izrazili su šok što izraelske snage bezbednosti nisu stigle brže da im pomognu.

Za to vreme, na snimcima podeljenima na Hamasovim kanalima videlo se kako su vojnici na izraelskim vojnim punktovima i u tenkovima zarobljeni ili ubijeni.

Isprva su mogle da se vide slike slavlja u Gazi dok su se zaplenjena izraelska vojna vozila kretala ulicama.

„Zadovoljan sam onim što je Hamas uradio do sada, iz osvete za izraelska dela u Al Aksi", rekao je mladić iz Gaza Sitija za BBC, govoreći od nedavnom porastu broja jevrejskih posetilaca kompleksu u Istočnom Jerusalimu pod aneksijom Izraela tokom praznika.

Džamija Al Aksa je treće najsvetije mesto u Islamu i takođe najsvetije mesto za Jevreje poznato kao Hramska gora.

Ipak, čovek koji je napuštao stan nakon upozorenja da će izraelska vojska udariti u blizini, izrazio je strah zbog onoga što će se dalje dešavati.

„Zabrinuti smo, moja porodica je već izgubila radnju kad je Izrael pogodio kulu Šoruk u ratu 2021. godine", rekao je on.

„Akcija koju je ovaj put pokrenuo Hamas je mnogo veća, tako da će reakcija Izraela biti još veća."

People react near a fire after rockets were launched from the Gaza Strip, in Ashkelon, Israel October 7, 2023.
Reuters

Palestinske bolnice već su prepune žrtava posle izraelskih vazdušnih napada i masovnog razaranja.

Pojas Gaze - mala obalska enklava koja je dom oko 2,3 miliona Palestinaca - Hamas je preuzeo 2007, godinu dana nakon što je pobedio na parlamentarnim izborima.

Izrael i Egipat su tada pojačali blokadu teritorije.

Ovaj kraj je i dalje siromašan, sa stopom nezaposlenosti od oko 50 odsto.

Posle ozbiljnog sukoba između Izraela i Hamasa iz 2021. godine, indirektni pregovori u kojima su posredovali Egipat, Katar i UN pomogli su da se osigura hiljade dozvola za stanovnike Gaze da rade u Izraelu i da se popuste druga ograničenja u zamenu za relativni mir.

Prošlog meseca, kad su stotine Palestinaca započele proteste uz graničnu ogradu u pojasu kao podsetnik na masovne demonstracije koje su započele pre pet godina, pretpostavilo se da je to delo Hamasa i da mu je namera da izvuče još ustupaka od Izraela i sredstava za pomoć od Katara.

Ti mali mitinzi sada deluju kao diverzija.

Neki spekulišu da je to mogla biti prilika za proučavanje ograde pred infiltraciju.

An Israeli soldier closes the road leading to the destroyed police station that was controlled by Hamas militants in the southern city of Sderot, close to the Gaza border, Israel, 08 October 2023
EPA

Posle ove najnovije operacije, izgleda kao da je Hamas čvrsto rešio da još jednom učvrsti reputaciju militantne organizacije.

Njegova povelja ostaje posvećena uništenju Izraela.

Govoreći na početku ofanzive, misteriozni vojni komandant Hamasa, Muhamed Deif, pozvao je Palestince i druge Arape da se pridruže akciji i „počiste izraelsku okupaciju".

Veliko pitanje sada jeste da li će se Palestinci na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu ili na drugim mestima u regionu odazvati njegovom pozivu.

Izrael nesumnjivo vidi potencijal za rat koji bi mogao da se otvori na više frontova.

Najgori scenario je da bi u sukob mogla da bude uvučena moćna libanska vojna grupa Hezbolah.

Za to vreme, izraelska vojska je naredila masovno pojačanje trupa.

Pored žestokih vazdušnih napada na Gazu, nagovestila je i da tamo planira kopnenu operaciju.

Zarobljavanje izraelskih vojnika i civila, koje palestinski militantni žele da iskoriste kao živi štit ili ulog u pregovorima, ozbiljna su komplikacija.

„Trenutno smo zauzeti vraćanjem kontrole nad oblašću, najširim udarima sa posebnim naglaskom na oblast oko Pojasa Gaze", izjavio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga kontra-admiral Danijel Hagari.

„Uradićemo veoma oštru i temeljnu reviziju."

Iako je potpuna revizija možda još daleko, nema sumnje da će se izraelska obaveštajna i bezbednosna služba dugo pitati kako nisu predvideli ovu akciju i kako nisu uspeli da spreči njene ogromne posledice.


Pogledajte video - Ogromne eksplozije u Gazi tokom napada izraelskih mlaznjaka


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Ljubomir Gradinov

    10.10.2023 06:43
    A sta je Izrael nego ista prica kao Kosovo dosli Ameri podrzali grupicu neskolovanih fol politicara doveli svoje koje su odgajali 30 godina i prave ratove. Palestina postoji od pamtiveka Izrael? Nema ni povijest ni svoj narod dovedeni jadni gladni okolni najgori su Lebanonci radio sa njima u Dubaiju parazitiraju na racun Indijaca kojima otimaju i ono male plate od 800 dolara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.