Izrael i Palestinci: Iran upozorava Izrael da se zaustavi ili će situacija u regionu „izmaći kontroli"

Hosein Amir Abdolahijan, ministar spoljnih poslova Irana, kritikovao je Ameriku zbog vojne podrške Izraelu.
abdollahian
EPA
Za sukob na Bliskom istoku treba kriviti i Ameriku, smatra iranski ministar spoljnih poslova

Situacija na Bliskom istoku mogla bi da izmakne kontroli ako Izrael ne zaustavi napade na Gazu, ocenio je Hosein Amir Abdolahijan, ministar spoljnih poslova Irana.

Kaže i da je Amerika „kriva" zbog pružanja vojne podrške Izraelu.

Nekoliko sati kasnije, izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je da se protiv Hamasa, palestinske ekstremističke grupe, vodi „borba na život i smrt".

Iran podržava Hamas, koji je pre dve nedelje napao Izrael, zbog čega je stradalo 1.400 ljudi.

Teheran podržava i Hezbolah, moćnu političko-vojnu organizaciju u Libanu.

Više od 4.700 Palestinaca je u poslednje dve nedelje nastradalo u Gazi, navode palestinski izvori, dok Izrael intenzivira vazdušne napade.

„Upozoravam SAD i Izrael, njihovog pulena, da ukoliko odmah ne zaustave zločine protiv čovečnosti i genocid u Gazi, sve je moguće u svakom trenutku, i region će izmaći kontroli", rekao je Amir Abdolahijan na konferenciji za novinare u Teheranu.

Dodao je da bi posledice mogle da budu „teške, gorke i dalekosežne", kako na regionalnom nivou, tako i po one koji podržavaju rat.

Ministar spoljnih poslova Irana kaže da je američka vojna podrška Izraelu dokaz da je tekući sukob u Gazi „proksi rat koji je Izrael vodi u ime Sjedinjenih Američkih Država".

Na opasnost od širenja sukoba upozoravaju i najviši američki zvaničnici.

Lojd Ostin, američki ministar odbrane, upozorio je na mogućnost „značajnog porasta napada" na američke vojnike i državljane.

„Ako bilo koja grupa ili bilo koja zemlja želi da proširi ovaj sukob i iskoristi ovu veoma nesrećnu situaciju... naš savet je - nemojte", rekao je Ostin za televiziju ABC.

Na moguću eskalaciju zbog akcija Hezbolaha i Hamasa, grupa koje imaju podršku Irana, upozorio je i Entoni Blinken, američki državni sekretar.

On kaže da Amerika „preduzima sve mere da osigura da možemo da branimo" Izraelce i američke državljane.

Nekoliko vojnih baza u Iraku, gde su stacionirane međunarodne snage predvođene Amerikom, u poslednjih nekoliko dana našle su se na meti napada dronovima i raketama.

U nedelju, 22. oktobra, izraelski premijer je posetio vojnike na severu Izraela, u blizini granice sa Libanom, gde povremeno dolazi do razmene vatre sa Hezbolahom.

„Ovo je borba za naše živote, za naš dom. Ovo nije preterivanje, ovo je rat. Preživi ili umri - oni moraju da umru", rekao je Netanjahu.

Upozorio je Hezbolah da ne ulazi u rat.

„[Pripadnici Hezbolaha] će napraviti najveću grešku u životu. Mi ćemo ih udariti nezamislivom snagom. To će značiti pustoš za njih i Liban", rekao je izraelski premijer.

Hezbolah je najavio da je „potpuno spreman za borbu protiv Izraela".

Najmanje 27 ljudi poginulo je na jugu Libana u dosadašnjim sporadičnim sukobima Izraela i Hamasa.

Najmanje pet izraelskih vojnika i jedan civil ubijeni su u Izraelu, podatak je izraelske vojske.

Izrael je naredio evakuacije u nekoliko desetina manjih mesta.

A u susednoj Siriji, gde Iran održava vojno prisustvo, izraelske rakete pogodile su međunarodne aerodrome u Damasku i Alepu u nedelju.

Nastradala su najmanje dva radnika, preneli su sirijski državni mediji.


Pogledajte video: Kakav je život u Gazi


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC