Ukrajina i Rusija: Zelenski kaže da sukob u Gazi „skreće pažnju“ sa borbi u njegovoj zemlji

Jedan od ciljeva Rusije je da skrene globalnu pažnju sa rata u Evropi, kaže ukrajinski predsednik.
Ukrainian President Volodymyr Zelensky. Photo: 4 November 2023
EPA-EFE/REX/Shutterstock
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski odbacio je pridike da su borbe u Ukrajini dospele u ćorsokak

Rat Izraela i Hamasa „skrenuo je pažnju" sa sukoba u Ukrajini, priznao je predsednik te zemlje Vladimir Zelenski.

On je rekao da je to bio „jedan od ciljeva" Rusije, koja je započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Takođe je negirao da su borbe u Ukrajini dospele u ćorsokak, uprkos nedavnoj proceni visokog vojnog generala u toj zemlji.

Ukrajinska kontraofanziva na jugu malo je napredovala do sada.

To je izazvalo strah od ratnog umora među zapadnim saveznicima Kijeva, uz nagoveštaje sve veće nespremnosti pojedinih prestonica da i dalje šalju Ukrajini napredno oružje i sredstva.

U odvojenom događaju u subotu, ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov potvrdio je da su ukrajinski vojnici iz 128. brdske jurišne brigade „Zakarpatje (Transkarpatija)" poginuli, naloživši „potpunu istragu" o ovoj „tragediji", kako ju je opisao.

Međutim, nije rekao koliko je vojnika stradalo u, kako je ukrajinska vojska navela, ruskom raketnom napadu na južni region Zaporožja u petak.

Izveštaji u ukrajinskim medijima i među ruskim vojnim blogerima ranije su ukazivali da je više od 20 ukrajinskih pripadnika vojske ubijeno tokom ceremonije dodele nagrada u selu blizu linija fronta.

Ukrajinska vojska je takođe saopštila da je u subotu uspešno gađala i pogodila „morsku i lučku infrastrukturu" brodogradnje na Krimu, južnom ukrajinskom poluostrvu koje je Rusija nelegalno anektirala 2014. godine.

Državne novinske agencije te zemlje kasnije su citirale rusko ministarstvo odbrane koje je navelo da je 13 od 15 ukrajinskih projektila ispaljenih na postrojenje u gradu Kerču, na istoku Krima, oboreno, ali da je jedan ruski brod oštećen.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u subotu, u Kijevu, sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, Zelenski je rekao: „Jasno je da rat na Bliskom istoku skreće pažnju" sa Ukrajine.

On je naglasio da Rusija želi da se ovo težište „oslabi", ali je naglasio da je „sve u našoj moći".

Od Zelenskog je takođe zatraženo da prokomentariše ovonedeljnu procenu glavnog vojnog komandanta Ukrajine Valerija Zalužnog da se rat sada kreće u „pozicionu" ili statičnu fazu, a to bi koristilo Moskvi tako što bi joj „dozvolilo da obnovi vlastitu vojnu moć".

„Svi su umorni i postoje različita mišljenja", odgovorio je Zelenski i dodao: „Ali ovo nije ćorsokak".

On je priznao da Rusija „kontroliše nebo" i da su Ukrajini hitno potrebni američki ratni avioni F-16 i napredna protivvazdušna odbrana da bi promenila situaciju.

Ukrajinski lider je podsetio da se prošle godine takođe mnogo govorilo o zastoju na ogromnom bojnom polju u Ukrajini, ali je ukazao na kasnije velike vojne pobede Kijeva u severoistočnom regionu Harkova i Hersonu na jugu.

A man walks with his bicycle in front of bombed-out residential buildings in Avdiivka, eastern Ukraine. Photo: October 2023
Reuters
Rusija je poslednjih nedelja pokušavala da napreduje u istočnoj Ukrajini, uz žestoko granatiranje ključnog grada Avdejevke

Zelenski je takođe odbacio medijske navode da je pod sve većim pritiskom da razmotri pregovore sa Rusijom.

„Danas niko od lidera Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i drugih naših partnera ne vrši trenutni pritisak da sednemo da pregovaramo sa Rusijom i da joj nešto poklonimo. To se neće dogoditi."

Moskva je u četvrtak takođe komentarisala procenu Zalužnog, a portparol ruskog predsednika Vladimira Putina je rekao da trenutna situacija na ratištu nije u „zastoju".

„Svi (ratni) ciljevi koji su postavljeni moraju biti ostvareni", rekao je Dmitrij Peskov i dodao da Ukrajina mora da shvati da je „apsurdno čak i govoriti o bilo kakvim izgledima za pobedu kijevskog režima na bojnom polju".

Predsednik Rusije Vladimir Putin je više puta tvrdio da je ukrajinska kontraofanziva propala, dok je njegov ministar odbrane Sergej Šojgu ove nedelje rekao da Kijev gubi rat uprkos zalihama novog oružja od saveznika iz NATO-a.

U međuvremenu, odbrambeni obaveštajci Velike Britanije su u najnovijem izveštaju od subote rekli da je Rusija „verovatno izgubila oko 200 oklopnih vozila tokom napada na grad Avdejevku u Donbasu" u istočnoj Ukrajini.

„Veoma je moguće da je Rusija pretrpela nekoliko hiljada ljudskih žrtava oko grada od početka oktobra 2023.

„Rusko rukovodstvo nastavlja da demonstrira spremnost da prihvati teške gubitke osoblja radi marginalnih teritorijalnih dobitaka", navodi se u izveštaju.

Moskva je poslednjih nedelja pokušavala da napreduje u istočnoj i severoistočnoj Ukrajini, ali ukrajinska vojska ističe da su svi napadi odbijeni.

Tvrdnje dve zaraćene strane nisu potvrđene od nezavisnih izvora.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Gradjanin X

    05.11.2023 16:08
    Nisi vise glavni glumac
  • Mohammed Dahlan

    05.11.2023 14:31
    skrece priliv sveze stampanih usd........ e zeleni, zeleni na dusu ti milion zrtava ukr-rus rata........
  • ДМ

    05.11.2023 12:21
    Новине
    Постајеш споредна вест, на унутрашњој страни, па све даље... читуље су на последњој страни.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC