Ruske vlasti ograničavaju pristup abortusu usred demografske krize

Ruske vlasti žele da ograniče pristup abortusu kako bi podstakle rast broja stanovnika
Pripadnici pokreta Ratnici za život 2022. godine tokom povorke koja se zalagala za zabranu abortusa
Alamy
Pripadnici pokreta Ratnici za život 2022. godine tokom povorke koja se zalagala za zabranu abortusa

Ograničavajući pristup abortusu, ruske vlasti pokušaju da se uhvate u koštac sa dugogodišnjom demografskom krizom u zemlji.

Mere podrazumevaju uvođenje prekršaja za pokušaj da se žena nagovori da abortira i pritisak na privatne klinike da prestanu da rade ovaj zahvat.

Feminističke grupe tvrde da kampanja ugrožava živote žena.

Ruska pravoslavna crkva, koja ima bliske veze sa Kremljem, igra ključnu ulogu u kampanji protiv abortusa.

„Kao pripadnik sveštenstva, mogu da posvedočim da je abortus katastrofa i tragedija za ženu i njene najbliže", izjavio je u januaru 2023. godine ruski patrijarh Kiril, crkveni poglavar koji uživa podršku Kremlja.

„Zvaničnici, ultradesničarski političari i crkva aktivno prisiljavaju žene i devojke da rađaju neželjenu decu", saopštila je Uralska feministička grupa, koja je organizovala skromne proteste zalažući se za pravo na abortus.

„Ove inicijative će samo dovesti do drastičnog povećanja broja ilegalnih abortusa i ogromnog broja osakaćenih i stradalih Ruskinja."

Stagnacija stanovništva

Rusko stanovništvo je gotovo iste veličine kao što je bilo pre više od 20 godina.

Prema zvaničnim podacima, u Rusiji sada ima 144 miliona ljudi - dva miliona manje nego 2001, kad je predsednik Vladimir Putin prvi put došao na vlast.

Verske vlasti tvrde da je ključni faktor iza demografske krize veliki broj abortusa.

Skoro trećina Ruskinja tvrdi da je imala makar jedan.

Godine 2022, prekinuto je 500.000 trudnoća, dok je u Rusiji rođeno 1,3 miliona dece.

Putin je to nazvao „akutnim problemom".

„Populacija može da se poveća kao da ste mahnuli čarobnim štapićem: ako rešimo ovaj problem i naučimo da odgovorimo žene od abortusa, statistika će odmah skočiti", tvrdi patrijarh Kiril.

Vlasti se brinu da će opadanje broja mladih, naročito muškaraca, otežati ruskoj vojsci da regrutuje vojnike.

Vlada zabrinutost i zbog efekata stagnacije broja stanovnika na ekonomiju.

Poster koji promoviše služenje vojske u Moskvi
Getty Images
Demografska kriza mogla bi da oteža regrutovanje vojnika za rusku vojsku

Ruske feministkinje kažu da se prava žena guše da bi koristi od toga imale vojska i ekonomija.

„Potrebni su im novi poreski obveznici, potrebni su im novi vojnici", kaže za BBC Marša Miler, iz ruske feminističke organizacije Ona.

Državna politika obeshrabrivanja abortusa

Vlasti sve više rade na nezvaničnom ograničavanju abortusa, iako zakoni zemlje na papiru ostaju jedni od najliberalnijih na svetu.

Ministarstvo zdravlja sastavilo je smernice za lekare kako najbolje da odgovore žene od odluke da abortiraju.

Doktori se podstiču da govore trudnicama koje su mlađe od 18 godina da se mladi roditelji bolje zbližavaju sa decom „zato što su praktično iz iste generacije".

Ako je trudna žena sama, doktori treba da joj kažu da „imati dete nije prepreka za pronalaženje životnog partnera".

Istovremeno, vlasti ograničavaju prodaju lekova koji se koriste za prekid trudnoće, čija je prodaja skočila za više od 50 odsto prošle godine.

Od septembra 2024. godine, apoteke će morati da unose prodaju takvih pilula u specijalne baze podataka.

Vlada takođe nudi finansijske podsticaje trudnicama i ženama koje se porode, među njima isplate do 524.500 rublja (5.830 dolara), što može da se iskoristi za kupovinu imovine ili za plaćanje školovanja.

Petina abortusa u Rusiji izvodi se na privatnim klinikama, koje su se našle pod pritiskom verskih vlasti da prekinu sa nuđenjem ove usluge.

„Kao pripadnik sveštenstva, mogu da posvedočim da je abortus katastrofa i tragedija za ženu i njene najbliže", izjavio je patrijarh Kiril.

Patrijarh Kiril i Vladimir Putin
Getty Images
Patrijarh Kiril (levo) se oglasio protiv abortusa

U skladu s tim, guverneri u deset ruskih oblasti ulažu napore da spreče privatne klinike da rade abortuse.

Anektirani ukrajinski Krim bio je prva teritorija na kojoj su privatne klinike prestale da rade abortuse početkom novembra.

Nekoliko dana kasnije, sledio ga je Kursk, gde četiri od pet klinika više ne nude tu uslugu.

Ograničavanje abortusa na privatnim klinikama naškodiće zdravlju žena, rekla je ekspertikinja Svetske zdravstvene organizacije Ljubov Jerofejeva za BBC na ruskom.

Zamenik guvernera za Kursku oblast, Andrej Belostocki nazvao je ovo „značajnim događajem", zato što će skoro sve žene koje žele prekid trudnoće morati da idu u državne bolnice, gde će vlasti „aktivno raditi sa njima" u pokušaju da ih nateraju da se predomisle.

Zabrane „podsticaja na abortus"

Druga inicijativa koju je predložio patrijarh Kiril i koja se već primenjuje u delovima Rusije jeste zabrana „podsticanja na abortus".

„Treba nam više ljudi. To je očigledna činjenica koju priznaju svi, i političari i sociolozi", rekao je on na saboru Pravoslavne crkve.

„Ali da bi se to desilo, morate da uložite pravi napor", dodao je on.

Kao primer, patrijarh je ukazao na zapadnu oblast Mordoviju, koja je uvela novčane kazne do 200.000 rublja (2.250 dolara) za pokušaj ubeđivanja trudnice da abortira.

On je rekao da takve zabrane treba da se uvedu širom zemlje.

Eksperti se plaše da će kampanja protiv abortusa naškoditi zdravlju žena obeshrabrivanjem bezbednijih medicinskih abortusa.

„To će biti veliki udarac za medicinske abortuse zato što je to bio metod koji je promovisala ogromna većina privatnih klinika. Više od 80 odsto njihovih zahvata bili su medicinski abortusi, dok državne bolnice uglavnom izvode hirurške abortuse", rekla je Jerofejeva iz SZO.

„Hirurški abortusi nose veće rizike od komplikacija, nuspojava i povreda. Zbog toga čitav svet počinje da odustaje od njih."

Jerofejeva takođe strahuje da će gušenje legalnih abortusa dovesti do skoka broja opasnih ilegalnih zahvata.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Darkoni

    02.12.2023 11:08
    Ovo režim Aleksandra Vučića i Ivice Dačića podržava kao jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji. Ovu Rusiju podržava Zavetnica. Ova Rusija je Šešelju majka. Podržava prisilno rađanje sa jedne starne radi ubijanja u Ukrajini sa druge strane. U Ukrajini je do sada u Ruskoj agresiji poginulo preko pola milona ljudi. Meni ovakva Rusija nije majka ni prijatelj niti su mi rusi bilo kakva braća niti želim da imam išta sa njima. Moramo 17.12. izaći na izbore da pokažemo da se ne slažemo sa tom politikom i da pokažemo da je Srbija Evropska zemlja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC