Zabranjen u Rusiji pošto je napisao „himnu" napuštenih životinja

Umetnik Ap$ent postao je popularan širom Istočne Evrope pošto je pesma koju je napisao o odlasku iz Belorusije postala na internetu himna napuštenih životinja.

Rusko regulatorno telo za internet zatražilo je od striming servisa da ograniče pristup umetniku po imenu Ap$ent pošto je jedna od njegovih pesama postala viralna u istočnoj Evropi.

Korisnici TikToka iz Belorusije, Rusije, Ukrajine i Kazahstana poslednjih meseci koristili su njegovu pesmu „Mogu li da pođem sa tobom" iz 2022. godine kao pozadinu za klipove o spašavanju napuštenih životinja.

Roskomnadzor, regulatorno telo, zabranilo je njegovu muziku kako bi navodno sprečilo „destabilizaciju ruskog društva".

Ap$ent, koji je iz Belorusije i čije je pravo ime Arseni Kisliak, misli da je verovatno postao meta zbog antiratne pesme koju je ranije snimio.

Pesma „Mogu li da pođem sa tobom" privukla je milione slušalaca na Jutjubu i Spotifaju zbog TikTok trenda.

Prvobitno nije bilo zamišljeno da pesma bude posvećena napuštenim životinjama.

Ap$ent ju je napisao kada je bežao iz Belorusije sa suprugom Marijom.

Oni su odlučili da napuste zemlju pošto je Marija bila osuđena na jednogodišnju kaznu u kaznenoj ustanovi otvorenog tipa zbog vređanja Aleksandra Lukašenka, dugogodišnjeg beloruskog predsednika.

Ona je na društvenim mrežama upotrebila pogrdnu reč, a beloruske vlasti su pretpostavile da je bila upućena predsedniku.

Iako je pesma govorila o iskustvu odlaska, Ap$ent je rekao i da su životinje delimično inspirisale stihove.

„Stih 'Mogu li da pođem sa tobom?' verovatno je inspirisao moj mačak Tiška.

„Nekako je znao da uskoro odlazimo. Jednog dana mi je prišao i počeo da se mazi, što nije bilo njegovo uobičajeno ponašanje", rekao je Ap$ent.

On veruje da su se korisnici interneta žalili ruskim vlastima.

„Optužen sam da sam Ruse nazvao fašistima.

„To nije tačno. Nikada ne bih koristio takve generalizacije", kazao je za BBC na ruskom.

Ap$ent međutim misli da ga je zabrana učinila poznatim.

„Ljudi koji ne veruju (ruskom regulatornom telu za internet)... su se zainteresovali.

„Pomislili su da mora da sam pristojna osoba kada me Roskomnadzor blokira."

Ap$ent je postao poznat tokom kovid pandemije ironičnom pesmom o Lukašenkovom savetu Belorusima da piju votku i posećuju saune kako bi se zaštitili od kovida 19.

Njegov drugi satirični hit „Pesma srećnog Belorusa"objavljen je pre beloruskih predsedničkih izbora 2020. godine, za koje se veruje da su namešteni.

Posle izbora, opoziciona kandidatkinja Svetlana Tikanovskaja proglasila je pobedu, ali je pobegla iz Belorusije, a Lukašenko je brutalno ugušio proteste.

Ap$ent i njegova supruga Marija pobegli su u međuvremenu i sada žive u Poljskoj.

Uprkos skorašnjem uspehu, Ap$ent ne vidi sebe kao političkog tekstopisca.

„Ja pišem isključivo iz pozicije običnog čoveka i dodajem malo satire."

Njegov mačak Tiška i dalje je u Belorusiji i pevač se nada da će uspeti da ga dovede u Poljsku pošto planira da otvori sklonište za napuštene životinje.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • ahahaha

    18.04.2024 09:56
    znaci..
    znaci pesma nema veze sa napustenim zivotinjama, vec je vrlo politicka, a pevac odredjuje ko je pobednik izbora na osnovu svojih sentimenata, divno.
    samo se setite jedne stvari - AV je i dalje americki covek, branice oni njega ako treba isto kao sto napadaju Putina i Lukasenka, mislite o tome!
    nego @komsha si ti cuo za Asanza, Snodena, Mening, whistleblowera iz beoinga, ijednu US intervenciju, mere protiv Rusa i Rusije, "moderaciju" po drustvenim mrezama?
    ps sta si komsha tacno ti ako ime jednog naroda s ciljem pises malim slovima? ima i to svoje ime...
  • komsha

    18.04.2024 07:56
    ali jesu
    rusi sve vise dokazuju da su fasisti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.