"Bitkoin je eksperiment koji je propao"

Post koji je poznati programer Majk Hern nedavno objavio izazvao je veliku uzbunu na tržištu bitkoina.
Hern, koji je bio jedan od najvažnijih članova te zajednice, tvrdi da je bitkoin "eksperiment ... koji je propao". On je 2014. napustio posao u Guglu i potpuno se posvetio bitkoinu, ali nakon nekoliko meseci žestokih svađa s ostalim članovima zajednice napustio je i to.
 
U oproštajnom članku Harn piše da je bitkoin "na ivici tehničkog kolapsa" i da više "nema razloga misliti da će ikad biti bolji od postojećeg finansijskog sistema". "Zašto je bitkoin propao?", Pita se Hern i odmah odgovara: "Zato što je propala zajednica".
 
Problem o kome piše Hern je odgovor zajednice na rast potražnje za bitkoinom. Mlađa publika ga sve više koristi, pokazao se odličnim načinom uključivanja u finansijski sistem ljudi u zemljama u razvoju, Grci su se u letošnjoj krizi masovno okrenuli bitkoinu kad su im se pozatvarali banke.
 
Svako se može uključiti u proces rudarenja bitkoina, ali da bi se proizvela ikakva značajna količina potreban je ogroman kapacitet kompjutera i servera tako da se rudarenje koncentrisalo na relativno mali broj farmi servera, većinom u Kini. Takva centralizacija suprotna je onomo što bi trebalo da ptredstavlja bitkoin i Hern upozorava da ga ozbiljno ugrožava: "Na nedavnoj konferenciji na pozornici je sedela šačica tipova u čijim je rukama više od 95 odsto kapaciteta. Bitkoin nema budućnost dok ga kontroliše 10 ljudi".
 
Ključan problem na koji upozorava Hern je to što je količina bitkoina koji se mogu proizvesti ograničena. Da bi se ona povećala, korisnici moraju preći na novi sofver koji to podržava. Neki eksperti tvrde da mora preći kritična masa korisnika, neki kažu da moraju preći svi. Uglavnom, kad bi deo korisnika prešao a deo ne, došlo bi do račvanja mreže i sistem bi se urušio.
 
Sve to, tvrdi Hearn, izdaja je originalne decentralizovane vizije bitkoina.
 
Njegov je post, očekivano, izazvao gomilu burnih reakcija na internetu. Komentari su uglavnom podeljeni na one koji tvrde da su njegova upozorenja opravdana i da se sistem polako urušava i onih koji tvrde da je reč o kukanju tipa koji je besan jer ne dele svi u zajednici njegove stavove pa mu je propao projekat dizanja limita.
 
Autor: Telegram

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.