Banke u Srbiji više ne prihvataju štednju u francima

Srpske banke stopirale su mogućnost štednje u švajcarskim francima jer im ta valuta pravi ozbiljne gubitke.
Zbog toga bi u "slamaricu" uskoro moglo da ode 344,5 miliona švajcarskih franaka ili 318, 7 miliona evra, odnosno oko 4,2 odsto od ukupne štednje, koliko iznosi štednja u švajcarskoj valuti u Srbiji. 
 
Kako bi zaštitili svoje budžete, bankari su internim poslovnim odlukama obustavili sve radnje sa švajcarcima za nove klijente. Oni praktično ne mogu otvoriti račun za štednju u švajcarskoj valuti, koja je doskora važil za najpouzdaniju i najstabilniju u svetu. Ukinuta im je mogućnost i oročene štednje, koja je donosila kamatu od oko jedan odsto godišnje, ali i štednje po viđenju. Bankari su izuzeli, ali samo delimično, stare štediše. Oni mogu i dalje da drže švajcarce u banci, ali bez oročenja. Banka je praktično pristala da im čuva novac po kamati koja je jednaka nuli ili 0,01 odsto godišnje. 
 
"Na takvu odluku bili smo prinuđeni kako bismo zaštitili poslovanje. S jedne strane banke u Srbiji danas nemaju šta da rade sa švajcarcima jer više ne odobravaju kredite u toj valuti. Sa druge strane, ukoliko ovu valutu želimo da oročimo u inostranstvu, umesto profita, sada imamo gubitke. Banke u inostranstvu, naime, danas na oročene švajcarce zaračunavaju negativnu kamatu. Ukoliko recimo oročimo 10.000 švajcaraca, za samo mesec dana gubimo 78 evra", kažu u jednoj banci za "Blic". 
 
U Narodnoj banci Srbije kažu da ove mere nisu njihove i da ih donose banke. "Banke odlučuju da li će primati pojedine valute i da li će preduzimati mere u cilju smanjenja depozita u nekoj od valuta, imajući u vidu da se na štednju u švajcarcima primenjuje negativna kamata i to u značajnijem procentu nego na depozite u evrima", navode u NBS. 
 
Dušan Uzelac sa sajta "Kamatica" kaže da se švajcarac pokazao kao "prilično nestabilna i nepredvidiva valuta". "Švajcarska je prošle godine potrošila preko 23 milijarde švajcaraca da bi odbranila kurs, ali domaću valutu ipak nije mogla da obuzda. Banke su tako došle u situaciju da ne znaju šta da očekuju na duži rok", ocenio je Uzelac. 
 
Autor: Blic

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija