"Srbija može da postane motor za privlačenje investicija"

Region zapadnog Balkana ima mnogo da ponudi potencijalnim ulagačimama, a uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, Srbija može da postane motor za privlačenje investicija, izjavio je danas direktor EBRD za Srbiju Daniel Berg.

Berg je, uoči Investicionog samita EBRD koji počinje sutra u Londonu, a na kojem će prisustvovati i delegacija Srbije predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem, istakao da je to odlična prilika da se prikaže region zapadnog Balkana, ali i da se edukuju investitori koji još nisu upoznati sa prilikama u tim zemljama.

“Cilj je da se istaknu potencijalne investicione i poslovne prilike i da se promoviše priliv stranih direktnih investicija i prekograničnih projekata”, rekao je Berg. On je, kako je rekao, uveren da ovaj region ima mnogo da ponudi potencijalnim investitorima, pre svega jer koristi prednost strateških trgovinskih veza sa Evropskom unijom, a ima i pristup Jadranskom moru. Sa druge strane, investitori, kazao je, oklevaju da ulože novac u te zemlje jer je domaće tržište relativno malo, a poslovna klima još nije dovoljno poboljšana.

Berg je ukazao i na činjenicu da ta banka godinama ulaže u zapadni Balkan, što takođe govori i investitorima i drugim međunarodnim finanasijskim organizacijama, da je ovo dobro mesto za ulaganje. To je ilustrovao primerom ulaganja u putnu konekciju sa evropskim tržištima, ili prenos električne energije iz Albanije u Makedoniju, i dodao da sutrašnji Samit daje priliku za dogovor o više sličnih projekata. Govoreći samo o Srbiji, Berg je rekao da, od kad EBRD radi u toj zemlji, uloženo više od četiri milijarde evra u oko 200 različitih projekata.

“Samo prošle godine, uložili smo 478 miliona evra u 25 projekata. Mi smo jedan od najvećih investitora u Srbiji”, konstatovao je on. Takođe, dodao je, EBRD s nestrpljenjem očejuje i saradnju sa Beogradskom berzom, koja će se, prema planu, pridružiti linku jugoistočne Evrope, povezaće se regionalne berze kako bi podržale kompanije da dobijaju finansiranje.

Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija