Uveli porez bankama, sav novac ide deci

Poljska je napravila svojevrsnu ekonomsku revoluciju tvrde pojedini stručnjaci, kada je odobrila zakon po kojem će se uvesti porez na sve finansijske institucije.

Banke i osiguravajuća društva od ove godine će plaćati 0,44 odsto poreza na aktivu, što će poljskom budžetu doneti 4,4 milijarde zlota godišnje, odnosno 1,1 milijardu dolara, što odgovara procentu od 32 odsto godišnje zarade banaka u periodu od januara do oktobra 2015. godine.

Od tog novca finansiraće se subvencije za decu Poljske.

Poljski građani su oduševljeni, a bankari naravno negoduju i tvrde da bi taj novi porez mogao da zaustavi rast kreditnih plasmana.

S druge strane pojedini tvrde da novi kontroverzni porez u Poljskoj koji se uvodi bankama predstavlja pretnju ne samo za bankarski sektor, već i za celokupan ekonomski rast ove članice EU.

"Novi porez može da ugrozi rast kreditiranja, jer smanjuje akumulaciju kapitala banaka, što će se negativno odraziti na ekonomiju Poljske, rezultirajući sporijim tempom rasta bruto domaćeg proizvoda", upozorila je američka rejting agencija Mudis.

Agencija za rejting je, takođe, upozorila da će "pad neto profita umanjiti i sposobnost banaka da apsorbuju šokove".

Autor: Tanjug

  • populisti stetocine

    23.02.2016 12:16
    Taj porez ce platiti roditelji dece posto ce bankari poskupeti kredite, minuse i ostale troskove kako bi isti platili...
  • Lalo

    23.02.2016 08:20
    tamo.neko@ymail.com
    Fenomenalno. Nema bojazni da će taj potez uticati na privredni rast niti na smanjenje plasmana, ne zaboravite ljudsku alavost, taj potez će se u početku odraziti samo na menadžerske premije ali će ubrzo čak i pozitivno uticati rezerve zato što je menadžerska halapljivost bezgranična i oni će se truditi da se što pre vrate na nivo beneficija od pre uvođenja ovog poreza. Najveći dobitnici će ovde biti deca, što oduševljeno pozdravljam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.