Singapur i dalje najskuplji grad na svetu

Singapur ostaje najskuplji grad na svetu treću godinu zaredom ispred Hong Konga, Ciriha, Ženeve i Pariza, pokazuje danas objavljena studija Ecomonist Intelligence Unit - EIU.

Na šestom mestu je London, ispred Njujorka i Los Anđelesa, dva američka grada koja su ove godine ušla u prvih deset najskupljih gradova sveta zbog skoka vrednosti dolara čime su poskupeli troškovi života u SAD.

Njujork nikad nije bio tako visoko na listi od 2002. godine, i skočio je za 42 mesta od 2011. godine, navodi se u studiji.

Pariz, peti na listi, jedini je grad u evrozoni u prvih pet, gde se takođe nalazi Kopenhagen, osmi, koji deli to mesto sa Seulom i Los Anđelesom.

Drugi evropski gradovi su međutim nastavili da padaju niže na rangiranju zbog porasta vrednosti dolara i slabljenja evra, navodi se u studiji.

Japanski gradovi se spuštaju na listi zbog stagnacije inflacije i pada jena zbog čega su Tokio i Osaka pali niže u ovoj klasifikaciji. Tokio je 11. a Osaka 14. na spisku. Tri azijska grada su u prvih deset - Singapur, Hong Kong i Seul.

Slabljenje vrednosti drugih valuta kao što je australijski dolar, koji slabe uglavnom zbog smanjenja tražnje u Kini, uticalo je na to da gradovi kao što su Sidnej i Melburn ove godine nisu na spisku prvih deset najskupljih gradova.

Azijski gradovi su najskuplji zbog robe široke potrošnje dok visinu troškova u evropskim gradovima podižu cene zabave, navodi studija.

Autor: Beta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.