Ćulibrk: Protraćene milijarde, a niko nije odgovoran

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk izjavio je danas da je Srbija za osam godina povećala javni dug za 16 milijardi evra, a da ništa nije urađeno, izrazivši bojazan da će reforma javne uprave "odneti" prave ljude, a ne partijski zaposlene.

Najave premijera Aleksandra Vučića o prosečnoj plati od 500 evra on je ocenio nerealnim, kad se računa na realni rast od pet odsto.

"Pojeli smo milijarde, a vraćaće naša deca", upozorio je Ćulibrk, gostujući na N1. "Sve vreme se pitam otkud ta hrabrost da se smanje plate i penzije, a ne sme da se zagrize "kisela jabuka" da se reše javna preduzeća. Ako imate snage za to, a nemate da reformišete javna preduzeća, u čemu je problem", pita Ćulibrk.

On navodi da je rezanjem plata i penzija ušteda bila 50 milijardi, a da je na javna preduzeća izgubljeno deset milijardi više.

Ćulibrk sumnja da će i nova Vlada rešiti pitanje javnih preduzeća. "Ako neko sa 202 poslanika iza sebe nije imao tu snagu, kako će imati sa 130 i kusur", upitao je Ćulibrk i dodao da nije siguran da će ova vlada da traje četiri godine.

Govoreći o reformi javne uprave, Ćulibrk je ukazao da postoje procene da višak nije 75.000 ljudi, kao što je dogovoreno sa MMF. "Priča se da to može da se završi sa 25.000, ali se plašim da će otići samo pravi ljudi, a ne oni koji su dovedeni po partijskoj liniji."

Ćulibrk je, govoreći o zaduživanju zemlje i javnom dugu, ukazao da problemi potiču još od Vlade Mirka Cvetkovića. "On je udvostručio javni dug sa 8,5 na 16,5 po milijardi evra i napravio je taj prvi pogrešan korak", ocenio je Ćulibrk.

On podseća da je javni dug Srbije sada 24,5 milijardi evra, a smatra da sa 16 milijardi, koliko je uzeto za osam godina, nije ništa urađeno. "Za te novce nismo završili ni koridore ni infrastrukturu. Što je najgore, još uzimamo kredite da bismo to završili, a potrošili smo milijarde", naglasio je Ćulibrk.

Prema njegovim rečima, za takvo ponašanje u Srbiji niko ne snosi odgovornost.

Autor: Fonet
Foto: Media centar Beograd

  • Podatak

    29.04.2016 14:15
    Od dolaska Milosevica na vlast pa do 2012-e iz Srbije je izneseno 52 milijarde dolara. Kada se na tu cifru doda i ovih 16 milijardi Evra onda se dolazi do zakljucka da smo mi jedan izuzetno glup i za robovlasnistvo perfektan narod.
  • vakonako

    28.04.2016 20:30
    6666 vrtića.Valjda su preči donji vešovi od par stotina evra (izvesna ministarka) , kompleti kožnih vešova za uglednu finansijsku ustanovu, napraviti još nekoliko smrdljivih zgrada , srušiti još znamenito drvo iz doba Kosovkog boja, loše renovirati još par ulica kao Vojvode Stepe, itd,itd.........
  • Švaba

    28.04.2016 18:51
    16 Miliardi
    16 Milijardi Eura mu dođe;

    1952000000000,00 din ili 196200 pota milion dinara ini 4905000 prosečnih plata u Srbiji, tek tolko da se zna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija