Inflacija u Holandiji u minusu

Inflacija u Holandiji ušla je u minus u julu 2016, prvi put u gotovo tri decenije, potonuvši na minus 0,30 odsto, prema danas objavljenoj zvaničnoj statistici.

"Poslednji put je inflacija bila ispod nule u decembru 1987. godine", saopštila je holandska Centralna kancelarija za statistiku (CBS).

Ova vest dolazi nakon tri meseca stagniranja rasta potrošačkih cena, budući da je njihov rast u toj zemlji iznosio nula odsto u aprilu, maju i junu.

Negativna stopa inflacije znači da su prošlog meseca "prvi put od decembra 1987, proizvodi i usluge bili jeftiniji za potrošače" nego u istom mesecu prošle godine, navodi se u saopštenju holandskih statističara.

Slabljenje cena nafte i pad cena aranžmana za godišnje odmore doprineli su obaranju stope inflacije, potpomognuti pojeftinjenjem odeće tokom julskih rasprodaja, dodaje CBS.Kada se izuzmu volatilne cene energije i hrane, kao i prodaja alkohola i duvana koji se oporezuju, stopa inflacije u julu iznosila je 0,3 procenta.

Iz CBS-a su upozorili da negativna stopa inflacije nije isto što i deflacija.

Iz Centralne kancelarije za statistiku su naveli da je holandska inflacija sada jedna od najnižih u evrozoni.

  • Neko

    04.08.2016 10:43
    Uf, ne valja...kada novac postane traženiji od robe vrlo je loše...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija