Nova odluka američke banke mogla bi da obriše jeftini novac

Vodeći bankari na Vostritu smatraju da će američka centralna banka (Fed) gotovo sigurno sledeće nedelje povećati kamatne stope.
Oni smatraju da takva odluka dolazi nakon podataka koji ukazuju na ubrzavanje rasta američke privrede, ali i inflacije. 
 
U anketi koju je sproveo Rojters, 22 od 23 trgovca novcem očekuje da će Fed povećati ključne kamatne stope već na sednici naredne nedelje jer se rast privrede ubrzava. U petak je, naime, objavljeno da je u feubraru broj zaposlenih u SAD povećan za 235.000, znatno više od 190.000 koliko su očekivali analitičari, što ukazuje na dalja poboljšanja na tržištu rada. 
 
Predsednica Fed Dženet Jelen nagovestila je nedavno da će kamate biti povećane vrlo skoro, ako izveštaj o zapošljavanju i drugi podaci to podrže. Osim izveštaja o zapošljavanju, povećanje kamata nagoveštava i jačanje inflacije koja se polagano približava ciljanom nivou Feda od dva odsto. Očekuje se da će čelnici Feda na sednici 14. i 15. marta povećati kamate za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 0,75 do 1,0 posto. 
 
Uz to, Fed bi ove godine mogao znatno ubrzati tempo povećanja kamata, s obzirom na to da je američki predsednik Donald Trump najavio smanjenje poreza građanima i kompanijama, te povećanje fiskalne potrošnje, među ostalim na infrastrukturne projekte. A to bi moglo da podstakne jačanje inflacije.  
 
U novoj anketi Rojtersa 20 od 23 trgovca novcem očekuje da će Fed u ovoj godini kamate povećati u tri navrata, pa većina njih procenjuje da će ključne kamate na kraju godine dosegnuti 1,25 do 1,50 odsto. To bi moglo negativno da utiče na države koje imaju velike dugove u dolarima jer će im to povećati cenu zaduživanja. 
 
Analitičari kažu da se bliži kraj ere jeftinog novca, započete globalnom finansijskom krizom kada su monetarne vlasti širom sveta krenule u spašavanje svojih privreda smanjenjem kamata i dodatnim merama labavljenja monetarne politike. 
 
Pomalo se već nazire i mogućnost zaoštravanja monetarne politike u evrozoni, s obzirom da se privreda tog bloka oporavlja od dužničke krize i da sa rastom cena nafte i sirovina počinje da jača i inflacija. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija