Žene u Srbiji imaju oko 16 odsto manju platu od muškaraca

Žene u Srbiji zarađuju oko 16 odsto manje od muškaraca, u odnosu na 16,3 odsto, koliki je evropski prosek, izjavila je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za radnu ravnopravnost.
Žene u Srbiji imaju oko 16 odsto manju platu od muškaraca
Foto: Pixabay
"U danu kada Evropska unija obeležava Dan jednakih zarada, jer od danas pa do kraja godine Evropljanke rade za džabe, ne mogu, a da ne skrenem pažnju na sličan položaj naših žena. Nažalost, ne razlikujemo se od evropskog proseka, s obzirom na to da i žene u Srbiji zarađuju oko 16 odsto manje od muškaraca, u odnosu na 16,3 odsto koliki je evropski prosek. To moramo da promenimo", rekla je Mihajlović.
 
Ona je istakla da su razlozi zbog kojeg su žene manje plaćene višestruki i da je neophodno da menjamo navike i patrijarhalne obrasce prisutne u svakom društvu.
 
"Žene, iako većinski završavaju fakultete, rade u manje plaćenim sektorima, dok ih je u onim perspektivnijim poput IT znatno manje. Pored toga, žene su te koje brinu o članovima porodice, pa su češće prinuđene da odsustvuju s posla i u najvećem procentu odlaze na plaćeno odustvo zarad brige o deci. Kao što treba da ih ohrabrimo da uđu u svet prirodnih i tehničkih zanimanja, isto tako treba da promovišemo ekonomiju roditeljstva i ulogu očeva u odgajanju dece", rekla je Mihajlović.
 
Dodala je i da žene dvostruko više rade i kod kuće i da na tom neplaćenom radu provedu 40 dana godišnje.
 
"U odnosu na muškarce koji na kućne poslove sedmično potroše 10 sati, žene nakon radnog vremena na poslu provedu još 22 sata u nedelji obavljajući kućne obaveze. Uz platni jaz koji postoji, žene bi morale da rade 40 dana duže da bi dostigle zaradu koju imaju muškarci", zaključila je Mihajlovićeva, navedeno je u saopštenju.
  • Kaćanka

    04.11.2018 14:44
    Šta su neke tražile to smo sve dobile, emancipovanost se pretvorila u još veće tlačenje,,,,, da vozim tramvaj, autobus,,,,budem rudar.....usput majka, domaćica, veštica....o da, kako da ne.....još samo da nam izraste ona stvar i niko nam neće biti ravan......rad do šezdeset pete..kako da ne....pucam od zdravlja...što starija sve zdravija.....žene u pedesetim krajnje je vreme da dovedemo stvari na svoje mesto....neko se grdno zajebao ako je mislio da ću da dirincim 35/40 godina i nestanem a da sve sto se izdvajalo pojede maca. ....odnosno neki guzonja. Kad sutra prestanem sa radom, a to će biti do maksimalno moje 55, želim da mi se moje izdvajanje vrati....u banku!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.