Menjačnicama ograničen raspon kurseva dinara prema evru

Izvršni odbor Narodne banke Srbije doneo je danas dve odluke kojima se ograničava raspon kurseva dinara prema evru u menjačnicama na plus/minus 1,25 odsto u odnosu na zvanični srednji kurs koji važi za taj dan.
Menjačnicama ograničen raspon kurseva dinara prema evru
Foto: Pixabay
Kako je saopšteno iz NBS, odluke će se primenjivati od 1. januara 2019. godine.
 
"Ovim odlukama ograničen je najniži kupovni kurs, odnosno najviši prodajni kurs koji ovlašćeni menjači i javni poštanski operator mogu primenjivati prilikom otkupa, odnosno prodaje efektivnog stranog novca - evra, i to na plus/minus 1,25 odsto u odnosu na zvanični srednji kurs dinara prema evru koji važi na taj dan", navodi se u saopštenju.
 
To znači da na kursnoj listi ovlašćenog menjača i javnog poštanskog operatora, kupovni kurs evra ne može da bude niži od zvaničnog srednjeg kursa dinara prema evru koji važi na taj dan za više od 1,25 odsto, odnosno da prodajni kurs ne može da bude viši od zvaničnog srednjeg kursa koji važi na taj dan za više od 1,25 procenata.
 
"Ograničenje ima za cilj da utiče na slučajeve gde su, usled nedostatka tržišne konkurencije, uočena veća odstupanja kupovnog, odnosno prodajnog kursa ovlašćenih menjača u odnosu na kurseve koje toga dana primenjuje većina ostalih ovlašćenih menjača", navode iz centralne banke.
 
Takva odstupanja, kako kažu, po pravilu se beleže na pojedinim specifičnim menjačkim mestima (npr. aerodrom, benzinske pumpe, tržni centri i sl.), gde nedostatak konkurencije omogućava ovlašćenim menjačima da prilikom otkupa evra primenjuju znatno niži, a prilikom prodaje evra znatno viši kurs u odnosu na uobičajene kurseve koje na taj dan primenjuju ovlašćeni menjači na drugim menjačkim mestima, gde postoji tržišna konkurencija.
 
Prilikom donošenja ovih odluka, NBS je imala u vidu podatke koji ukazuju da najveći procenat ovlašćenih menjača prilikom otkupa, odnosno prodaje evra primenjuje kupovne, odnosno prodajne kurseve koji se kreću u rasponu koji je uži od plus/minus 1,25 odsto u odnosu na zvanični srednji kurs dinara prema evru za taj dan.
 
Zbog toga ovo ograničenje neće uticati na poslovanje najvećeg broja ovlašćenih menjača, kao ni na menjačke poslove javnog poštanskog operatora, poručuju iz NBS.
  • superhik

    09.11.2018 05:12
    Izvinjavam se , vidim ko i sve u Srbiji od 01.01.2019 xaxxaxa a dotle lov u mutnom
  • superhik

    09.11.2018 05:10
    Za koga vazi zakon?Na bulevaru donji kur 112,00 pa ko se upeca , u centru grada donji kurs u ulici Modne 116.40 a to je daleko od realnosti. Gde je ta NBS?
  • svemirko

    08.11.2018 19:00
    a banke?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija