Radni vek najduži na Islandu, najkraći u Turskoj

Očekivani radni vek najduži je na Islandu, najkraći u Turskoj, a u zemljama regiona ispod proseka Evropske unije.
Radni vek najduži na Islandu, najkraći u Turskoj
Foto: Pixabay
"Eurostat" je istražio očekivano trajanje radnog veka za Evropljane i ponudio zanimljivu prognozu. Istražili su koliko će osoba koja je u 2017. godini imala 15 godina za svog života provesti u radnom odnosu.
 
Prosek za zemlje Evropske unije je 35,9 godina, što je tri godine više nego u prognozi iz 2000. godine. Muškarci će u proseku raditi 4,9 godina duže od žena – muškarci u proseku 38,3 godina, a žene 33,4 godina.
 
Među članicama Evropske unije najduže će raditi Šveđani, gotovo 42 godine (41,7). Italijani će raditi najmanje u EU – 31,6 godina. Island i Turska, države koje se ne nalaze u Evropskoj uniji su ipak rekorderi. Radni vek na Islandu iznosi 47 godina, dok je u Turskoj ubedljivo najmanji – 29 godina.
 
U zemljama regiona obuhvaćenim istraživanjem, očekivani radni vek je nešto kraći od proseka članica EU.
 
Makedonci će raditi u proseku 31,2 godine, Crnogorci 31,4 godine, a Hrvati 32,5 godina. Srbija nije obuhvaćena ovim istraživanjem.
 
Mapu dužine radnog veka možete pogledati OVDE.
  • Marko

    11.11.2018 19:24
    statistika
    Nama ne gine da radimo do zadnjeg dana naših života.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.