Saudijska Arabija smanjuje izvoz nafte

Saudijski ministar energetike Haled Al-Faleh izjavio je danas da će njegova zemlja smanjiti proizvodnju nafte, dok pad cena izaziva strah od kolapsa tržišta kao 2014. godine.
Saudijska Arabija smanjuje izvoz nafte
Foto: Pixabay
"Izvoz nafte iz (Saudijske) Kraljevine u decembru će biti 500.000 barela dnevno manji nego u novembru", rekao je Faleh novinarima u Abu Dabiju na sastanku organizacije proizvođača nafte (OPEK) i drugih zemalja.
 
S druge strane, on je rekao da još nema "konsenzusa" većih zemalja proizvođača o ukupnom smanjenju proizvodnje.
 
U Abu Dabiju ne treba donositi nikakvu zajedničku odluku, reklo je nekoliko ministara, već bi to OPEK trebalo da razmotri decembra u Beču. "Prerano je govoriti o određenoj akciji", rekao je Haled al-Faleh na pitanje o mogućem smanjenju proizvodnje kako bi se zaustavio pad cena.
 
Njegov ruski kolega Aleksander Novak, prenose ruske novinske agencije, rekao je da je neophodno "sada detaljno analizirati situaciju na tržištu, analizirati implementaciju sporazuma (koji su na snazi)" i upozorio da pre no što se "odluči šta dalje, treba raditi kako bi se nastavila saradnju za stabilizaciju tržišta".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.