Mali: Sledeće godine automatizacija poreskog sistema

Ministarstvo finansija Srbije će u narednoj godini završiti rad na automatizaciji poreskog sistema što će omogućiti Poreskoj upravi da istog momenta kad se neki proizvod naplati i prođe kroz fiskalnu kasu dobije podatak o mestu, vremenu i ceni prodate robe.
Mali: Sledeće godine automatizacija poreskog sistema
Foto: Pixabay
Na taj način, poreski inspektor će moći u realnom vremenu da utvrdi nelogičnost u poslovanju, na primer, pojedinih kafića, diskoteka ili restorana, koji inače dobro posluju, ali petkom uveče gotovo da nemaju promet kroz fiskalnu kasu. Kada inspektori primete ovakva odstupanja, moći će odmah da izađu na teren i odu u taj kafić ili restoran.
 
Cilj promena dosadašnjeg rada Poreske uprave je povećanje naplate poreza i smanjenje sive ekonomije u Srbiji, kaže ministar finansija Siniša Mali. Reforma koja treba da zaživi 2020. godine, biće spremna iduće godine, što će omogućiti, dodaje ministar, da Poreska uprava radi efikasnije.
 
"Jedan je od ovih procesa je fiskalizacija. Mogućnost da kroz fiskalne kase, direktno u realnom vremenu, Poreska uprava ima informaciju da li je došlo do prometa nekih roba ili ne, kako bi u trenutku kontrolu usmerila tamo gde postoje nepravilnosti ili nejasnoće", navodi Mali.
 
Privrednici godinama poručuju i da država kasni sa povraćajem PDV-a (rok za povraćaj po zakonu je do 45 dana), te da im kašnjenje otežava poslovanje.
 
Mali kaže da, kada reforma zaživi u svom punom kapacitetu, biće moguće spajanje više podataka iz različitih institucija kroz "poseban softver", što bi trebalo da reši dugogodišnji problem povraćaja PDV-a privrednicima, odnosno, oni bi svoj novac trebalo da dobiju nazad istog dana.
  • Banana

    24.11.2018 20:15
    Pesak
    Kakve su to gluposti!? U mičurinovoj kod sajma voćara 3 godine ne izdaje fiskalni račun, pod čijom je zaštitom???
  • Ja

    24.11.2018 16:34
    Veću budalaštinu skoro nisam čuo!
  • Paja

    24.11.2018 16:11
    Eh ti porezi
    Ljudi se stalno dovijaju kako bi državi što manje platili. Zato i država mora pametno da radi da omogući kontrolu i naplati porez a da pritom ne ojadi svoje preduzetni i ostale do gole kože.
    Svako neka radi svoj deo posla, živela automati zavija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.