Podignute prve optužnice u aferi "Panamski papiri"

Američko federalno tužilaštvo podiglo je optužnice protiv četiri osobe optužene za umešanost u međunarodnu finansijsku prevaru, poznatu kao "Panamski papiri".
Podignute prve optužnice u aferi "Panamski papiri"
Foto: Pixabay
Kako navodi AP, to su prve optužnice podignute u SAD za taj skandal, i u njima se u 11 tačaka navode optužbe za zaveru, prevaru, izbegavanje poreza i pranje novca. Optužena su dva nemačka državljanina, jedan Amerikanac, kao i jedan državljanin Paname.
 
Rojters navodi da je troje njih već uhapšeno. Harald Joahim fon der Golc, koji je bio klijent panamske advokatske kuće "Mosak Fonseka", uhapšen je u ponedeljak u Londonu. Dirk Brauer, službenik kompanije koja je bila vezana za tu advokatsku firmu, uhapšen je u Parizu 15. novembra, dok je Ričard Gefi, računovođa sa sedištem u SAD, uhapšen u utorak u državi Masačusets. 
 
Tužilaštvo je navelo da advokatska kuća "Mosak Fonseka" stoji iza zavere sa ciljem da se zaobiđu američki poreski zakoni.  Ta šema prevara trajala je decenijama i obuhvatala je lažne fondacije i kompanije u Panami, Hongkongu i na Britanskim Devičanskim Ostrvima, kako bi se sakrili računi od američke poreske službe. 
 
Četvrti optuženi, Ramses Ovens, bio je pravnik u "Mosak Fonseki", i još je na slobodi. 
 
Najozbiljnije tačke optužnice nose mogućnost zatvorske kazne od 20 godina. 
 
"Panamski papiri", kolekcija od preko 11 miliona tajnih finansijskih izveštaja, predstavljaju ilustraciju kako neki od najbogatijih ljudi na svetu skrivaju svoj novac i izbegavaju plaćanje poreza. Njih je prvi put objavio "Zidojče cajtung" 2015. godine, koji ih je dobio od anonimnog izvora iz "Mosak Fonseke", a zatim je delove izveštaja objavljivala štampa širom sveta.
  • uzdaj se i dalje

    07.12.2018 17:02
    & Mile
    možeš da budeš zahvalan samo anonimnom duvaču u pištaljku čiji je identitet ostao nepoznat nemačkim novinarima koji su to podelili sa međunarodnim konzorcijumom za istraživačko novinarstvo sa sedištem u Vašingtonu; uzgred, čekajući da se objave "******" papiri 2. deo.
  • Mile

    06.12.2018 09:59
    Uzdajmo se u američku pomoć u istraživanju rezultata bašibozluka.
  • Preambula

    06.12.2018 00:37
    A zamislite tek, kada krenu optuznice kod nas,npr prodaja naduvanih 20 miliona vrednog kopernikusa za 120 miliona eura od drzavnog telekoma. Pa kupovina tim nasim parama prve i b92,pa bugarski stanovi,placevi i bgnavodi,jelke i fontane,kompjuterske firme,sajt vlade,arapska zemlja,procenti od rashodovanog ruskog oruzja i aviona,laznih drzavnih nevladinih udruzenja ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija