Prosečna plata programera veća od 3.000 evra

Plate programera sa iskustvom beleže veliki rast u proteklih 12 meseci.
Prosečna plata programera veća od 3.000 evra
Foto: Pixabay
Na osnovu istraživanja koje je obuhvatilo 70 odsto developera iz Beograda sa četiri godine radnog iskustva, u decembru je prosečna plata bila 2.683 evra, dok je ove godine 3.144 evra.
 
Omnes grupa koja je autor istraživanja, naglašava da se ovi podaci odnose na senior backend developere, dok za mediore i juniore nemaju relevantan uzorak.
 
Sajt start-it prenosi i da je prema njihovom istraživanju prošlogodišnji prosek bio 1.445 evra, i to je bila zarada programera sa pet godina radnog iskustva. Oni navode da je ta razlika rezultat koliko programeri zapravo zarađuju određuje to da li su prijavljeni na pun iznos kod poslodavca ili platu dobijaju preko agencije.
 
Prema rečima predstavnika Manpower grupe, još jedan primetan trend je upravo to da sve više programera traži da platu prima preko preduzetničke agencije.
  • Bungee

    28.12.2018 08:09
    Paralela
    Zamislite da se ovakav naslov primeni na neku drugu profesiju:
    Prosecna plata lekara u srbiji 3000e a onda kada procitate tekst u njemu je navedeno da plate hirurga sa nekom specijalizacijom (npr operacije na mozgu laserom) sa 10ak god radnog iskustva navodno imaju 3000e platu (bruto) dok je realnost sa ostatkom zdravstva drugacija.
  • NS

    27.12.2018 16:19
    glede plate
    Ja ih znam dvojicu sa cirka tolikom, ako ne i nesto vecom platom, ali su obojica u Majkrosoftu. Ostali oko hiljadu evra plate imaju.
  • Mile

    27.12.2018 10:31
    Igranje recima
    "Omnes grupa koja je autor istraživanja, naglašava da se ovi podaci odnose na senior backend developere"
    Nadam se da stvarno imaju ovakve plate. Ali, naslov izvucen iz konteksta. I takodje, koliki je uzorak istrazivanja, to nije receno. Dakle, nas dvojica sa platom od 2500 i 3500 EUR u proseku imamo 3000 EUR, dakle svi koji se bave istim poslom imaju 3000 EUR platu. Ccccc....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija