Prvi rezultati istraživanja: Nemci rado plaćaju porez, građani Srbije baš i ne

Nemci spadaju među nacije koje rado plaćaju porez u svrhu finansiranja javnih dobara, proizlazi iz istraživanja Institute of Commons and Economics iz Bazela.
Prvi rezultati istraživanja: Nemci rado plaćaju porez, građani Srbije baš i ne
Foto: Pixabay
"Na lestvici od jedan do 10, pri čemu 10 predstavlja najviši stepen prihvatljivosti plaćanja poreza, Nemačka je zabeležila najvišu izmerenu vrednost od 7,0", javlja nemačka agencija DPA pozivajući se nepotpune rezultate ispitivanja.
 
Prema istim informacijama, građani balkanskih zemalja nerado plaćaju porez. Najniža vrednost je zabeležena u Makedoniji (3,2), Crnoj Gori (3,9) i Srbiji (4,1).
 
Bazelski institut je istraživanje sprovodio poslednje tri godine u 141 zemlji i to uz pitanje u kojoj meri su stanovnici jedne zemlje voljni da plaćaju porez za finansiranje javnih izdataka za socijalni sistem, zdravstvo, javne medijske servise i kulturne organizacije. 
 
Potpuni podaci istraživanja biće objavljeni u martu.
 
Opširnije OVDE.
  • Lola

    06.01.2019 23:35
    Sramota
    Smanje plate i penzije pa udare povećanje poreza,na već veliki porez. Za naša primanja,porez ne bi smeo biti veći od 1.000 din. Od 2010.god porez u Novom Sadu je porastao 150%.
    Sramota koliko su udarili po narodu,ali više se ne može izdržati,....došla voda do grla.
  • Talac

    06.01.2019 11:30
    Komentatori uglavnom mesaju uzrok i posledicu. PRVO mora da postoji svest o javnom dobru u glavama svih nas, pa se POSLE toga kao posledica javi i odgovorna drzava kao servis gradjana a ne kao gospodar. Kao sto je npr. u Nemackoj. "Drzava" nije neki imaginarni pojam. Drzava smo svi mi. Drzava Srbija je potpuno ista kao i narod njen. Tako da - nema sta da se zalimo vec da se menjamo mi sami, iznutra.
  • Maki

    05.01.2019 23:43
    Normalno.
    Ne bi ni meni bilo žao da ga platim, da živim u Nemačkoj. U Srbiji krajnje nerado plaćam tu obavezu (kao, uostalom, bilo koju obavezu koju mi je država Srbija nametnula). Jer ja zauzvrat ne dobijam baš ništa, a Nemac od svoje države dobija normalan i dostajanstven život. Ogromna je to razlika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija