Kineski Ziđin otplatio dugove RTB-a Bor

Strateški partner RTB Bor, kineska kompanija Ziđin, otplatila je sve dugove borske kompanije iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije, tako što je samo u jednom danu isplatila više od 200 miliona dolara.
Kineski Ziđin otplatio dugove RTB-a Bor
Foto: Pixabay
"Ziđin je uplatio više od 200 miliona dolara i sada se RTB, odnosno Ziđin Bor Copper, bez ikakvog ograničenja i tereta pozicionira na tržištu kao jedan od najznačajnijih evropskih proizvođača bakra u budućnosti", rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.
 
Plaćene su, kako je naveo, sve obaveze prema budžetu Srbije u vezi s rudnom rentom i ostale takse i naknade, izmirene obaveze prema EPS-u za isporučenu električnu energiju i domaćim bankama, kao i prema Fondu za razvoj. Otplaćen je u celosti i kredit kanadske banke EDC za topionicu i novu fabriku sumporne kiseline.
 
Ukupno je državnim institucijama uplaćeno 11,21 milijarda dinara, a kanadskoj banci 23 miliona evra i 42,2 miliona dolara.
 
"Dugovi RTB-a su na današnji dan - nula. A, kada smo, pre pet-šest godina, počeli da se bavimo RTB-om Bor, bili su veći od milijardu dolara. Sada imamo strateškog partnera, kompaniju Ziđin, koji je bio u obavezi da uplati 350 miliona dolara. Uplatom tih para, stekao je 63 odsto vlasništva u RTB-u Bor", rekao je Antić.
  • Perkov Miskov

    10.01.2019 05:32
    Krivaja 21
    Sve je to narod sa Titom izgradio da ste vi unistili. Kako to da je Bor radio lepo i profitabilno dok je Tito bio ziv? Srpska posla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.