Svaka četvrta krivična prijava za utaju poreza u Novom Sadu

Poreska uprava prošle godine podnela je 1.381 krivičnu prijavu protiv skoro dve hiljade građana zbog sumnje na utaju poreza, a država je ukupno u ovim slučajevima oštećena za 10,2 milijarde dinara, rečeno je Tanjugu u Poreskoj upravi.
Svaka četvrta krivična prijava za utaju poreza u Novom Sadu
Foto: Pixabay
Na osnovu tih krivičnih prijava Poreske uprave Ministrastvo unutrašnjih poslova tokom prošle godine uhapsilo je 155 građana.
 
Najviše krivičnih prijava za izbegavanje plaćanja poreza podneto je u regionu Kragujevca - 431, a sledi region Novi Sad - 390, Niš - 312, region Beograd - 234 i odeljenje u centrali Poreske uprave koje je podnelo 14 krivičnih prijava.
 
Regionalno najveći ukupan iznos izbegnutog poreza po krivičnim prijavama je u Beogradu - tri milijarde dinara, regionu Novi Sad - 2,9 milijardi, Nišu i Kragujevcu po dve milijarde, dok je kod prijava koje je podnelo odeljenje u centrali Poreske uprave taj iznos 183 miliona dinara.
 
Za poslednjih osam meseci prošle godine Poreska uprava je kontrolisala promet preko fiskalnih kasa kod 3.139 obveznika, a od toga su utvrđene nepravilnosti u 1.077 objekata, što čini 34,31 odsto.
 
Za osam meseci 2018. godine 87 objekata je zbog ponovljenog prekršaja neevidentiranja prometa preko fiskalnih kasa zatvoreno do 90 dana, od toga najviše u regionu Kragujevca - 29, a slede Novi Sad - 26, Beograd - 17 i Niš - 15 objekata.
 
Uporedo sa kontrolom fiskalnih kasa proveravan je i status radnika pa je zabranjen rad 167 objekata zbog rada na crno.
  • w

    20.02.2019 10:41
    Da li u Beogradu ima manje lopuža nego u Kragujevcu i Novom Sadu? Ne, nego su beogradske lopuže bliže vlasti pa je više zaštićenih.
  • pravi opalim te g...

    20.02.2019 10:38
    Ah ta elita. A to je samo protiv onih kojima je podneta krivicna prijava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.