Paprika novi domaći brend

Paprika bi mogla da postane novi brend Srbije i njen značajan izvozni proizvod.
Paprika novi domaći brend
Foto: Pixabay
Trendovi pokazuju da Srbija preuzima deo tržišta Mađarske i Makedonije jer ima konkurentniju proizvodnju, navodi se u studiji koju je sprovela konsultantska kuća SEEDEV uz podršku projekta GIZ.
 
Tokom 2016. godine paprika iz Srbije se izvozila u čak 27 zemalja, od čega 35 odsto u zemlje EU, prenosi portal Agromedija, pozivajući se na studiju. 
 
U 2016. je proizvedeno 227.600 tona paprike, što je povećanje od dva do tri puta u odnosu na prethodne tri godine, zabeležen je i rekordan izvoz sveže paprike od 6,5 miliona američkih dolara, dok je izvoz tucane paprike dostigao 6,1 miliona američkih dolara. 
 
Osim nekoliko kompanija, proizvođači paprike su gotovo u potpunosti porodična gazdinstva. Kod ajvara i tucane paprike, kao i kod drugih sličnih proizvoda, postoje pojedinačni uspešni primeri i pokušaji plasmana i promovisanja, ali ne i sistemskih napora koji bi definisali kvalitet i učinili ga šire prepoznatljivim, čime bi se znatno povećala potrošnja, a samim tim i proizvodnja paprike. 
 
Kako se navodi u studiji, upravo zato kod paprike, više nego kod drugih proizvoda, ima smisla uvoditi oznake kvaliteta i promovisati kvalitet kako na domaćem, tako i na stranim tržištima. Dodaje se da bi pomoć države u promovisanju, garanciji i označavanju kvaliteta ubrzala procese osvajanja stranih tržišta, prvenstveno u regionu.
  • Izum

    28.02.2019 22:59
    @Pravi Opalim te g...
    Žao mi je što ne nalazite ništa pametnije da radite u svom životu od "čekanja da se neko javi" na gluposti koje pišete na internetu. Ne, ne tvrdimo. Niko, nikada i nigde u Srbiji nije tvrdio da je paprika srpski izum, odakle vam takva ideja znate samo vi.
  • Pravi Opalim te g...

    28.02.2019 12:11
    Izum, cekao sam da se neko javi. Da, tvrdite. Ne u ovom clanku ali izadjite na ulicu.
  • Izum

    28.02.2019 11:15
    @Pravi Opalim te g...
    Sada idite i objasnite "velikim" italijanima da testenina nikako nije njihova već kineska. Ostavićemo na stranu da niko osim vas nikada nije tvrdio da je paprika srpski "izum".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Titkok će otpustiti veliki broj radnika

Kompanija Tiktok planira da otpusti veliki broj radnika širom sveta, a otpuštanja će posebno pogoditi timove koje se bave korisničkom podrškom i komunikacijom, kao i sadržajem i marketingom.

Stari su budućnost sveta

Nesporno je da je 21. vek doba tehnologija i veštačke inteligencije, nešto o čemu stariji imaju samo osnovne predstave.