Švajcarska ima najveće rezerve zlata i deviza, Srbija na 24. mestu

Najveće rezerve zlata i deviza u Evropi ima Švajcarska, podaci su referentnog izvora "The World Factbook" koji deluje pri američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji.
Švajcarska ima najveće rezerve zlata i deviza, Srbija na 24. mestu
Foto: Pixabay
Na mapi su prikazane rezerve deviza i zlata, izražene u dolarima, u svim evropskim zemljama, a koje su na raspolaganju centralnoj monetarnoj vlasti za korišćenje u ispunjavanju platnobilansnih potreba zemlje.
 
Prema ovoj mapi, rezerve zlata i deviza u Švajcarskoj iznose 679,3 milijarde dolara. Na drugom mestu je Rusija sa rezervama zlata i deviza u vrednosti od 418,5 milijardi dolara, a na trećem mestu Nemačka sa rezervama deviza i zlata u vrednosti od 185,3 milijarde dolara.
 
Rezerve zlata i deviza u vrednosti između stotinu i dve stotine milijardi dolara imaju i Češka, Francuska, Italija, Velika Britanija, Poljska i Turska. 
 
Kada je reč o zemljama regije, Hrvatska ima rezerve zlata i deviza u vrednosti od 15,5 milijardi dolara, dok rezerve Srbije iznose 10,7 milijardi dolara. BiH ima rezerve zlata i deviza u vrednosti od 5,3 milijarde dolara. 
 
Na poslednjem mestu mape smestila se Estonija sa rezervama zlata i deviza u vrednosti od 389 miliona dolara, a odmah iznad nje je Crna Gora.
 
Detaljan pregled rezervi zlata i deviza u svim zemljama Evrope pogledajte na mapi "The World Factbooka".
 
  • FYI

    01.03.2019 03:44
    @Nebojsa

    Vest iz 2017:
    Germany Gets Its Gold Back From The Fed And It's A Big Deal
    i link:
    https://www.kitco.com/news/2017-08-24/Germany-Gets-Its-Gold-Back-From-The-Fed-And-It-s-A-Big-Deal.html
  • Nebojsa

    28.02.2019 19:53
    OdgovorFYI
    Bio bi ti u pravu da u Fort Noksu ima zlata.
    Zlata više nema a kada je Nemačka tražila da joj se vrati zlato odbijeno je čime su pokazali da zlata nema.
    Oni su opljačkali sve ono što je Hitler opljačkao ali je sve i potrošeno tj najveći deo a oni su dužni preko 22000 milijardi USD.
  • FYI

    28.02.2019 19:02
    @Nebojša

    Nije Kina nego Amerika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.