EPS kočnica privrednog rasta, loš menadžment jedan od glavnih razloga

Ako nisu elementarne nepogode praćene poplavama, onda su problemi u Vreocima, gde su se pojavile pukotine i krenulo klizište. Ako nije klizište, onda je suša, ako nije suša, onda je debeli minus... Ovo su samo neki od razloga kojima Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" poslednje dve i po godine pokušava da opravda pad proizvodnje električne energije.
EPS kočnica privrednog rasta, loš menadžment jedan od glavnih razloga
Foto: 021
Upravo je to bio povod predsedniku Fiskalnog saveta Pavlu Petroviću da na "Kopaonik biznis forumu" kaže da ovo preduzeće znatno koči rast srpske privrede, te da naša zemlja zbog toga neće ove godine ostvariti planirani rast od 3,5 odsto, već da će on biti manji. 
 
Glavni razlog usporavanja na kraju prošle godine je pad u energetskom sektoru, odnosno problemi sa EPS-om.
 
I dok niko od zvaničnika, pa ni iz EPS-a, nije želeo ni da potvrdi ni da demantuje ove navode, ali ni da objasni ko je odgovoran za to što se ovakva situacija ponavlja, zvanična statistika ide naruku Fiskalnom savetu. Podaci pokazuju da je industrijska proizvodnja u Srbiji pala u januaru 2019. u odnosu na prethodnu godinu za 5,5 odsto, i to najviše zbog loše proizvodnje električne energije. Posmatrano po sektorima, rudarstvo je u januaru palo za 11 procenata na godišnjem nivou.
 
Upitan šta bi po njegovom mišljenju mogao biti razlog za ovakvo stanje u EPS-u, ekonomista Milojko Arsić, profesor na Ekonomskom fakultetu, za "Politiku" kaže da problemi u proizvodnji uglja i struje u EPS-u traju već tri godine, pa je stoga izvesno da su oni posledica sistemskih slabosti, a ne nepovoljnih vremenskih prilika.
 
"Sa promenljivim vremenskih prilikama suočavaju se i drugi proizvođači električne energije, koji su dominantno oslonjeni na termo i hidroelektrane, ali njima zbog toga ne opada proizvodnja. Osnovni problem EPS-a je nekompetentan menadžment, koji nije sposoban da efikasno organizuje proizvodnju uglja i struje. Stoga je suštinsko društveno i političko pitanje zbog čega takav menadžment opstaje na čelu EPS-a", kaže Arsić.
 
Odgovor na ovo pitanje je u karakteru aktuelnog režima, u kome je nečija lojalnost vladajućoj stranci važnija od njegove sposobnosti, stručnosti i poštenja, kaže Arsić. Drugim rečima, stanje u EPS-u predstavlja eklatantan primer u kome se daje prednost partijskim i drugim posebnim interesima u odnosu na interese društva, izričit je profesor.
 
Na pitanje da li krivac može biti, kako se spekuliše, sve lošiji kvalitet uglja, odgovara da konkretni razlozi pada proizvodnje uglja i struje od sredine prošle godine nisu poznati, jer se problemi u EPS-u prikrivaju.
 
"Prikrivanje problema u javnom preduzeću je sasvim neprimereno, jer je reč o preduzeću koje obavlja delatnost od opšteg interesa, a koje je uz to u vlasništvu države, odnosno u krajnjoj instanci u vlasništvu građana Srbije. Umesto prikrivanja, menadžment EPS-a, predstavnici Ministarstva energetike i vlade trebalo bi detaljno da upoznaju javnost sa problemima u ovom preduzeću, njihovim uzrocima i planovima za njihovo rešavanje. Javnost bi trebalo da zna šta se događa u Kolubari i TENT-u, jer je reč o najvažnijim proizvođačima uglja i struje u Srbiji, koji bi to trebalo da ostanu i u narednim decenijama", kaže Arsić.
 
Proizvodnja uglja i struje su važne delatnosti u privredi Srbije, pa njihov podbačaj, dodaje Arsić, utiče na slabije rezultate ukupne privrede. Procenjuje se da je pad u proizvodnji električne energije i uglja u prošloj godini oborio BDP za oko 0,25 odsto. Srbija je prošle godine ostvarila suficit u spoljnoj trgovini električnom energijom od oko 10 miliona evra, ali bi ti rezultati bili znatno bolji da u poslednja dva meseca nije uvezeno struje u vrednosti od oko 40 miliona evra.
 
Izvor upućen u elektro-sektor, koji je insistirao na anonimnosti, kaže da godinama nismo otvorili nijedan novi rudnik, s obzirom na to da imamo značajnih otkrića litijuma kod Loznice ("Jadar") i zlata i bakra kod Bora. Nije tajna, kaže, da je u "Kolubari" ugalj iz godine u godinu sve slabijeg kvaliteta i da se glavni ugljeni sloj raslojava, odnosno ima sve više i veće međuslojeve peska i gline, kao i da ponire u dublje nivoe basena, u kojima ima prostora punih podzemnih voda, što znatno otežava i poskupljuje eksploataciju. Takođe, problem je i otvaranje planiranih kopova, koje je usporeno zbog eksproprijacije.
 
U "Kostolcu" je, ističe isti izvor, nešto bolja situacija što se kvaliteta tiče, ali i tu ima problema zbog kojih se ne može znatnije povećati proizvodnja. Postoje i razmišljanja da se kostolački ugalj transportuje u obrenovačku termoelektranu kako bi se podigao kvalitet kolubarskog uglja. Sada pokušavaju da ga energetski "podignu" mazutom, ali postoji pitanje isplativosti. Uz remonte pojedinih blokova, sve to dovodi do manje proizvodnje električne energije.
 
Na pitanje da li je loša slika o EPS-u uvertira za ulazak privatnog kapitala kako bi se prodao po što nižoj ceni, Arsić kaže da država treba da oslobodi preduzeće od socijalnih i fiskalnih funkcija.
 
"To znači da se cena struje postepeno povećava, kako bi se omogućio razvoj preduzeća, da se EPS oslobodi viška zaposlenih, kao i da preduzeće, koje ima velike potrebe za investicijama, prestane državi, koja ima suficit, da uplaćuje dividende u budžet", zaključuje on.
  • Max021

    11.03.2019 14:15
    "Небојша"
    Очигледно Ви не читате шта сам вас питао а питао сам вас конкретно шта ви стављате као гаранцију??? То што сте написали о овом систему сте 100% у праву и око тога се слажем са вама. Из мог 25.година радног искуства у том систему тврдим да никад није било горе и да нам хитно за јуче треба професионални менаџмент али онај који зна шта ради. Што се тиче питања око поштења мислим да није ни на мени ни на вама да оцењујемо ко је колико поштен. Нико не живи од славе већ од свог рада бар сам ја тако научен. Претпостављам да како нисте изабрани на конкурсу за директора ЕПС-а да сте се отиснули у приватне воде и лишили себе ЛОТО система или сте под утицајем приватне логике???
  • Nebojša

    11.03.2019 13:22
    odgovor Max 021
    Očigledno da ne čitate šta je napisano pa i ne čudi kako se glasa i zašto se ne menja sistem. Ovaj sistem je ZLO ali ga svi brane jer ne žele da ga menjaju, žee samo ovaj LOTO sistem da promene u smislu onih koji IZVLAČE. Sistem mora da bude menadžerski i lepo piše samo pročitajte jer samo zlonameran je mogao egzaktno napisano napisati kao vi o naplati odmah. Nisu svi nepošteni, ima i ko bi radio i za slavu i za pare na osnovu rezultata rada.
    U Železari su dali skoro 20 miliona evra a napravljen gubitak od 200 miliona. Svaka plata za onog ko napravi gubitak je prevelika.
    A što se tiče EPS njegova imovina nije kako su naumili sa KPMG da naprave 3-4 milijarde evra, nego između 15 i 16 milijardi evra. Zato se i planira da se uvede tzv privatnik, da se digne cena struje, da se podele akcije a onda ćete se radovati parama od akcija kako sam i napisao.
  • Max021

    11.03.2019 10:31
    "Nebojša"
    Poštovani gospodine Nebojša samo me interesuje sa kolikom imovinom ste mislili da garantuje te ako EPS ima imovinu koja je procenjena na nekoliko milijardi evra i po vama profit od 300 miliona evra ??? Ako ćete vi vaših 1% naplatiti odmah i u celosti da li vi garantujete sa imovinom koja je u vrednosti celokupnog gubitka koji bi mogao nastati ako ne uspete u tome što obećavate???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.