Blic: Vrednost "Laste" procenjena na najviše 23 miliona evra

Konsultantska kuća BDO Srbija procenila je da 100 odsto "Lastinog" kapitala vredi između 16 i 23 miliona evra, piše današnji "Blic".
Kako navodi, očekuje se da tender za privatizaciju bude raspisan do juna.
 
List objašnjava da je BDO Srbija, koji je izabran za privatizacionog savetnika krajem januara ove godine, u ponedeljak dostavio dokumentaciju Ministarstvu privrede i Nadzornom odboru "Laste", koji će u petak razmotriti njene detalje.
 
Ipak, kako napominje, izuzev razmatranja, oni ne mogu ništa drugo da urade jer cenu državnog udela, koji će se prodati, i rokove za prodaju 77 odsto njihovog paketa definiše Ministarstvo privrede.
 
Pored vrednosti ukupnog kapitala, BDO Srbija je utvrdila, na osnovu dostavljene dokumentacije, i model po kojem će dugovi biti namireni kroz prodaju, dodaje list. Reč je o nasleđenim obavezama od 600 miliona dinara, regulisanim ugovorom o dužničko-poverilačkim odnosima, koji je sklopljen krajem avgusta 2015. sa finansijskim poveriocima, a odnosi se na obaveze nastale pre tog datuma.
 
Te obaveze se inače redovno izmiruju jer ova kompanija već nekoliko godina unazad ostvaruje dobit u poslovanju, navodi "Blic" i ističe da upravo zbog tih dobrih poslovnih rezultata, zaposleni i rukovodioci, koji su imali uvid u dokumentaciju, tvrde da procena nije dobro urađena.
 
"Ono što smo videli daje utisak da je sve urađeno paušalno i da njihova procena vrednosti kompanije nije adekvatna", kažu neimenovani sagovornici "Blica".
 
Državni sekretar Dragan Stevanović očekuje da će tender za privatizaciju "Laste" biti raspisan u prvoj polovini godine, jer je važno da se pre toga pripremi sva potrebna dokumentacija.
 
"Za nas je važno da objavimo tender i zainteresujemo investitore. Lasta ima potencijal, a uz određena ulaganja, može dobro i domaćinski da posluje", rekao je Stevanović za "Blic".
  • Lala

    03.04.2019 14:56
    Procena
    Ovo bi i mali Perica znao da proceni između 16 i 23 miliona. Pa nisu to hiljade već milioni gospodo procenitelji ako ste uopšte procenitelji.
  • faf

    03.04.2019 13:59
    Mogao bi SNS da kupi Lastu i ovako se vise bave transportom ljudi autobusima nego politikom...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija