Više opcija za otplatu kredita u švajcarcima, danas nastavak razgovora

Razgovori banaka, države i klijenata o načinu otplate stambenih kredita u švajcarskim francima, nastavljaju se danas.
Više opcija za otplatu kredita u švajcarcima, danas nastavak razgovora
Foto: Pixabay
Procenjuje se da je oko 17 hiljada takvih kredita. Najavljeno je da bi konačno rešenje trebalo da se nađe do kraja meseca. Jedna od opcija je donošenje Leks specijalisa, kojim bi trebalo da najveći teret rešenja podnesu banke, ali bi deo troškova platila i država iz budžeta. Nezvanično, za pomoć dužnicima potrebno je oko 100 miliona evra. Trećinu novca bi obezbedila država, a dve trećine banke.
 
Najizglednija opcija za one koji su uzeli kredite u švajcarskim francima jeste da se krediti indeksirani u francima prevedu u kredite koji će biti indeksirani u evrima, i to po kursu na dan kada će se ta konverzija obaviti, rekao je za RTS profesor Beogradske bankarske škole Hasan Hanić.
 
"Osnovu za pronalaženje mogućih opcija trebalo bi da čini razlika koja se utvrđuje tako što se obračuna kolika je kamata za one koji su uzeli kredit indeksiran u švajcarskim francima, a kolika bi bila u evrima da su uzeli kredit koji je indeksiran u evrima. To je osnova od koje treba poći", istakao je Hanić.
 
Smatra da u određenoj proporciji višak treba se rasporedi na državu i banke koje su odobravale kredite i ističe da su obe odgovorne za situaciju do koje je došlo.
 
"Banke zato što nisu dovoljno svojevremeno obaveštavale svoje klijente, a bile su dužne. Banke su daleko bolje obaveštene o mogućim rizicima i mogle su da se zaštite. Osim toga, bile su obezbeđene hipotekom. Moglo se pretpostaviti da su klijenti bili u zabludi i po tom osnovu bi trebalo obezbediti da banke, kao društveno odgovorne ustanove, preuzmu deo tog tereta", navodi Hanić.
 
Što se tiče države, Hanić smatra da ona treba da preuzme teret, jer su 2007. godine iz sektora Ministarstva finansija stizale ohrabrujuće poruke da je kredit u francima povoljniji.
 
"Cena je promenljiva tokom vremena i moglo se očekivati na osnovu određenih teorijskih postavki finansija i bankarstva da će na duži rok doći do ovoga", ističe Hanić.
 
Banke su više zaračunavale jednostrano povećanje komponenti kamatne stope, što je Narodna banka Srbije jednostranom merom sprečila i na taj način olakšala položaj korisnika tih kredita, smatra Hanić.
 
"Zatim, banka je predložila četiri modela zbog čega je oko četiri, pet hiljada korisnika prevelo svoje kredite, a određeni broj i pre vremena otplatio kredite", podseća Hanić.
 
Mnogi korisnici kredita su u strahu da ne izgube imovinu. Vrhovni kasacioni sud je prošle nedelje zaustavio aktiviranje hipoteka korisnicima kredita.
 
"Prva mera je morala biti zaustavljanje kredita, a sa druge strane treba sačekati rešenje koje će omogućiti da se znatno lakše u tom periodu otplaćuje kredit. Ta olakšica bi trebalo da bude 30 odsto, a to je veoma značajno", ističe Hanić.
 
Smatra da bi se udar na banke smanjio tako što bi se otplata razložila na čitav period i banke u celini neće proći slabije nego u slučaju 100 hiljada kredita.
 
"Država može da pomogne tako što će da daje poreske olakšice bankama. Postoje i drugačiji načini, direktni dogovori između Narodne banke i poslovnih banaka na relaciji zaduživanja", procenjuje Hanić.
 
Hanić je rekao da je problem kredita u švajcarskim francima trebalo rešavati ranije. 
 
"Problem je eskalirao kada se u jednom danu švajcarski franak povećao za 15 odsto, a zemlje su u regionu odmah reagovale. Sa druge strane, udeo tog kredita toliko je počeo da raste da, iz ugla finansijske sigurnosti, moralo je odmah da se reaguje", istakao je Ganić.
  • Ljubica

    08.04.2019 20:15
    Kredit u chf
    A sta cu ja da radim?Meni su izvrsitelji oduzeli stan.Sada mi traze i kiriju za dve godine 2 500 evra.Uzeli stan i traze kiriju,a placala sam rate umesto 30 000 din,75 000 din.Gde su moje pare?
  • Mima

    08.04.2019 17:06
    mimasdr@gmail.com
    Tako je, treba pomoci tim namucenim ljudima sto pre...
  • Ana

    08.04.2019 13:20
    Svajcarci
    Za konverziju po kursu na dan konverzije uopste nije potrebno donositi zakon, to je besmislica. Radi se o konverziji po kursu na dan zakljucenja ugovora!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.