Svaki stanovnik Srbije duguje oko hiljadu evra

Građani Srbije bankama trenutno vraćaju oko sedam milijardi evra, a kada se to preračuna, svako je dužan oko 1.000 evra, čak i onaj ko se uopšte nije zadužio.
Svaki stanovnik Srbije duguje oko hiljadu evra
Foto: Pixabay
Problem je što su se građani keš kreditima zadužili 3,5 milijarde evra, što je jednako zaduženju za stambene kredite. Kako objašnjavaju u beogradskoj kancelariji Svetske banke, gotovinski zajmovi su rizičniji, jer se ne koriste za investicije, nego za potrošnju.
 
Sa druge strane, u bankama kažu da su građani Srbije mnogo manje zaduženi od onih u okolini ili u ostatku Evrope. Napominju da je sedam milijardi evra petina BDP-a i da je Narodna banka ograničila da se keš zajmovi mogu otplaćivati maksimalno osam godina. Dodaju da su makroekonomski pokazatelji odlični, inflacija niska, a kurs stabilan. Zbog toga ne vide rizik povećanog zaduživanja.
 
Sa tim je saglasan i profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Zoran Grubišić koji kaže da rast zaduživanja jeste dinamičan, ali ako postoji stabilan dugoročan privredni rast i ako rast plata to prati, onda to zaduživanje ne mora da bude problematično.
 
Dinarski krediti čine najveći deo kreditiranja kada su u pitanju gotovinski krediti i krediti za refinansiranje. Prosečan iznos keš kredita je oko 400.000 dinara.
 
"Neka se svako zadužuje onoliko koliko hoće i koliko mu banka dozvoli. Međutim, država mora da uputi jasnu poruku da ugovori moraju da se poštuju, moraju da se izvrše i da neće biti izuzetaka kao u slučaju stambenih zajmova indeksiranih u švajcarskim francima. Ugovor se može izmeniti samo pregovorima banke i klijenata, uz podjednaku saglasnost", napominje ekonomista Ljubomir Madžar.
 
Kada se govori o komšiluku, u Hrvatskoj je dug po stanovniku porastao na 3.800 evra, u Bosni i Hercegovini na 3.000 evra, a u Makedoniji 1.500 evra. Ukupan dug Crne Gore na kraju 2018. godine je bio 3,09 milijardi evra, a kako Crna Gora ima 620.029 stanovnika, to znači da svaki stanovnik duguje oko 5.000 eura, rekao je ranije ekonomista i direktor Balkan biznis centra Branko Dragaš.
  • I opet

    06.05.2019 09:11
    smo najgori
    Jeste da nam je prosecna zaduzenost medju nizima, ali su nam minimalna i prisecna primanja niza u odnosu na zemlje iz regiona sa kojima se poredimo, osim makedonije (izuzev Makedonije, koja se u poslednje vreme uvek nekako nadje zgodna za poredjenje, cisto da ne ispadamo uvek najgori. Do juce smo to mogli raditi sa Albanijom sad vec vise ne). Zakljucak izvucite sami: bilo bi dobro napraviti poredjenje prosecne zaduzenosti spram kreditnih sposobnosti i izraziti u procentima (od prosecne plate).
  • Puk. Ratko Puškaš

    05.05.2019 12:39
    ...
    To je tačno ona Dinkićeva hiljada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija