Švedska savetuje građanima da zbog hakera deo novca čuvaju kod kuće

Švedska savetuje svojim građanima da u kući čuvaju deo gotovine u slučaju da se dogode sajber napadi na nacionalne banke, piše "The Times".
Švedska savetuje građanima da zbog hakera deo novca čuvaju kod kuće
Foto: Pixabay
Digitalna plaćanja pogodna su podjednako za kupce i prodavce, a Skandinavci vrlo radu primenjuju nove tehnologije. Švedska je jedna od najnaprednijih nacija kada je reč o digitalnom plaćanju.
 
Međutim, sada su stručnjaci švedske vlade zabrinuti da bi ljudi mogli ostati bez novca ako hakeri napadnu kompjuterske mreže, ali i ukoliko dođe do hitnih slučajeva - prekidi struje, teroristički napadi ili rat.
 
Švedska Civil Contingencies Agency objavila je vodič za svako domaćinstvo s uputstvima kako spremiti gotovinu u malim novčanicama i kovanicama, za slučaj hitnosti. 
 
Švedsko upozorenje će upaliti alarm širom sveta jer najrazvijenije nacije sve više postaju društva bezgotovinskog plaćanja. Švedska vlada preporučuje da svaki građanin čuva novac "ispod kreveta".
  • Nenad

    08.05.2019 19:36
    histerija
    Iskreno da vam kažem vrlo verovatno je da će biti ukinut keš u Švedskoj, za par godina. Oni su totalno digitalizovani, to je neverovatno koliko veruju u banke. I ne samo to, nego se strašno boje da će im neko ukrasti pare. Na puno, puno mesta (restorani, prodavnice, kiosci, prodaja na pijacama i trgovima) je isključivo plaćanje aplikacijama (Swish na primer) ili naravno karticom. U mnogim gradovima se gradski prevoz (u busu npr.) plaća karticom, javni toaleti takođe. U gradu gde ja živim prošle godine je zatvoren turistički biro, i gradske vlasti upućuju na webaplikaciju :)
    E sad, ovde je počelo u poslednjih godinu dana da se javno debatuje o tkz. vandrednim situacijama i njihovoj potpunoj nepremnosti ako dođe do iste. Pogotovo što se tiče stanovništva, ali i državnih organa. A dodajući tome njihov strah od Rusije ( o mržnji da ne pričam), sve ovo sad počinje da deluje komično.
  • Marko

    08.05.2019 16:05
    nasi pametnjakovici
    Dali nekad procitaju nesto u zivotu ovi nasi pametnjakovici ili misle kako stranka kaze. Juce su nam poturali zvaku da ce uvesti beznovcano placanje i da je to trend u svetu. Dok danas citamo kako stoje stvari u vrhunski uredjenim drzavama. Potvrdjuje se teza da politicari prave ustupke bankam uz odredjenu nadoknadu,obzirom da su resenja nelogicna i losa.
  • hm

    08.05.2019 12:29
    Jel to ima dve Švedske, ili je to ona ista što je nedavno bila u vestima kad je najavljivala da će biti prva koja će ukinuti keš sasvim za "dve, najviše tri godine"...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.