Jovanović: Zabrana izvoza mesa bez velikih posledica

U zavisnosti od toga koliko brzo će kompanije da uklone nepravilnosti koje su primećene, zavisi kakvi će biti efekti, ali svakako neće biti većih posledica, rekao je za Tanjug sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije Veljko Jovanović, povodom zabrane izvoza mesa na rusko tržište na 60 dana za četiri firme iz Srbije.
Jovanović: Zabrana izvoza mesa bez velikih posledica
Foto: Pixabay
On je rekao da će se pošto nepravilnosti budu otklonjene, te firme naći na listi izvoznika mesa i mesnih prerađevina u Rusiju.
 
Zabrana izvoza mesa i mesnih prerađevina važi od 4. juna. "Dobro je što nije bilo identifikacija na neke bolesti, sa te strane ne treba da postoji bojazan, ali treba da postoji svest da se tržište u svetskim okvirima s velikom brzinom menja i naše kompanije treba to da shvate, kako na duže staze ne bi ugrozile izvoz", rekao je Jovanović.
 
Ruska Federacija privremeno je na 60 dana blokirala uvoz mesa i mesnih prerađevina četiri firme iz Srbije, potvrđeno je u Ministarstvu poljoprivrede. "Izvoz je privremeno zabranjen za četiri firme na rok od 60 dana do otklanjanja nepravilnosti", kažu u Ministarstvu poljoprivrede Srbije.
 
Pošto nepravilnosti budu otklonjene "po proceduri" će se te firme naći na listi izvoznika mesa i mesnih prerađevina u Rusiju.
 
Kompanije Carnex, Zlatiborac, Big Bull i Matijević u saopštenju za medije poručile su da čine sve što mogu da privremena suspenzija izvoza njihovih proizvoda na rusko tržište bude otklonjena i navode da se razlozi koji su do toga doveli mogu razrešiti u veoma kratkom roku.
 
Reč je, kako se navodi, o odluci ruske Federalne službe za veterinarski i sanitarni nadzor kojom se privremeno obustavlja od 4. juna uvoz proizvoda srpskih kompanija, a problem je nastao, tvrde u saopštenju, zbog neusaglašenosti procedura s ruskim normativno-tehničkih uslovima.
 
Taj se problem, dodaju, može brzo razrešiti i napominju da će sve isporuke mesa i proizvoda, koje budu krenule ka ruskom tržištu do 4. juna, moći da se sprovedu prema uobičajenoj proceduri.
  • A

    02.06.2019 14:12
    Evropa
    Nisu sanitarni uslovi razlog zabrane.Koristili smo meso koje uvozimo u EU, za izvoz prema Rusiji.To nije teško provalili,zna se kapacitet našeg stocnog fonda, pa onda odjednom imamo i za izvoz...Zlatiborac 30% svojih preradjevina izvozi u Rusiju.Koristili su meso iz EU i zato zabrana...Matijevicu svaki dan dolaze kamioni iz HR sa živom stokom....
  • Nikola

    02.06.2019 10:50
    lupetanje
    Sta lupeta taj Jovanovic,dovoljno je da se vest pojavila u medijima i da nanese ogromnu stetu, bila ona tacna ili ne. U ovom slucaju vest je nazalost tacna. Gospodina verovatno ne lupa po dzepu ova ves, pa se ne brine ni malo. Treba ga odmah smeniti zbog takve izjave, jer zeli da umanji efekat ozbiljnog propusta proizvodjaca. Jel mozda hteo da kaze kako ce proizvodjaci povuceno meso obrezati od losih nelova i vratiti ponovo kupcu. Ozbiljna funkcija ne trpi takva lupetanja, jer vracena hrana ne moze da se doradi vec samo moze da se unisti.
  • Alvilociklobutanat

    02.06.2019 01:11
    Eric Marchioni, Strasbourg
    Kupujte deci meso od srpskih proizvođača. Ne slušajte mene, lepo vam vaš dragi socko kaže.
    Teoretičari zavere.
    Ali, ja ga kupovati neću. I znam zašto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija