Svaka druga malina u Švedskoj je iz Srbije

Postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje Srbije i Švedske, a naročito u poljoprivredi, s obzirom na to da je svaka druga malina koja se kupuje u Švedskoj iz naše zemlje, izjavio je danas ambasador Švedske u Beogradu Jan Lundin na poslovnom forumu dve zemlje.
Svaka druga malina u Švedskoj je iz Srbije
Foto: Pixabay
Privredna komora Srbije i Ambasada Kraljevine Švedske su sa ciljem podrške evrointegracijama Srbije organizovali poslovni forum privrednika, na kojem je učestvovalo više od 80 srpskih i švedskih privrednika.
 
Lundin je rekao Tanjugu da Srbija i Švedska sve bliže sarađuju i da tome naročito doprinosi to što u Švedskoj živi oko 130.000 Srba.
 
On je istakao da Srbija želi da postane članica EU i da zato Švedska godišnje investira oko 13 miliona evra u reforme u Srbiji koje su važne za evopske integracije.
 
"Dobar primer je životna sredina i tu radimo zajedno sa srpskim Ministarstvom za životnu sredinu, po pitanu poglavlja 27 u pregovorima sa EU", naveo je Lundin. Kako je rekao, to će doprineti izgradnji potencijala Srbije za prečišćavanje otpadnih voda i reciklažu i stvoriti nove poslovne mogućnosti.
 
Lundin je kazao da su na današnjem forumu predstavili poslovne potencijale najvećih švedskih kompanija u Srbiji. Dodao je da u Srbiji posluje oko 200 kompanija sa švedskim i srpskim kapitalom, kao i da postoji stalni priliv švedskih investicija.
 
Ukupna trgovinska razmena dve zemlje je prošle godine povećana za 18 odsto, naglasio je ambasador.
 
Lundin je istakao da Srbija i Švedska, ipak, imaju najveći potencijal za saradnju u oblasti poljoprivrede, gde Srbija, kako je rekao, ima fantastičan potencijal koji je samo delimično iskorišćen.
 
Direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose u PKS Jelena Jovanović je rekla da investicije i saradnja za budućnost jesu pravi naziv tog poslovnog foruma, čiji je cilj unapređenje saradnje i povezivanje domaćih privrednika kroz bilateralne razgovore sa predstavnicima komplementaranih sektora privrede iz Švedske.
 
Prema njenim rečima, posebne mogućnosti za unapređenje saradnje nalaze se u sektoru agroindustrije, prehrambene, drvne i industrije nameštaja, metalske i mašinske, farmaceutske, industrije papira, u oblasti ekologije i informacionih tehnologija.
 
"Utvrdili smo da poljoprviredni prizvodi i visoke tehnologije imaju najveći potencijal za unapređenje saradnje", rekla je Jovanović Tanjugu. Kako je kazala, sve veći fokus će biti na saradnji sa švedskim tržištem i drugim skandinavskim zemljama.
  • Čika Jova

    06.06.2019 11:49
    Zašto ne piše u tekstu koliko se ukupno malina proda u švedskoj kako bi znali koliko malina srpski malinari prodaju? Izgleda im ne ide baš tako loše? Ili možda da se napiše ko uopšte izvozi te silne masline? bejaše slučajeva gde se u Srbiju uvozila roba lošeg kvaliteta i prodavala ovde a iz srbije izvozila kvalitetnija (šečer od trske recimo)...
  • ajde

    06.06.2019 08:41
    Izgleda malinarima i ne ide tako loše kako povremeno zakukaju po medijima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija