Koliko mladi u Srbiji koriste bankarske kredite

U Srbiji, mladi najbolje znaju da koriste prednosti mobilnog bankarstva za odobravanje kredita.
Koliko mladi u Srbiji koriste bankarske kredite
Foto: Pixabay
Jedino što im za kredit nedostaje je – posao, a i kada ga imaju najčešće je privremen. Imajući u vidu da je broj mladih sa nesigurnim poslovima u Srbiji udvostručen za samo tri godine, kao i to koliko prosečno zarađuju, ne čudi da je najpoželjniji kreditni dužnik domaćih banaka star od 45 godina pa naviše, razumeo se u mobilne tehnologije ili ne.
 
Sa prosečnom neto zaradom od 44.491 dinar, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku za 2018.godinu, mladi starosti od 25 do 29 godina o kreditu koji može da reši neka njihova važna životna pitanja mogu samo da maštaju. U životnoj dobi od 30 do 35 godina, barem prema statističkim podacima, prosečna zarada "penje" se na 48.700, ali kada se oduzme potrošačka korpa i ostali troškovi svakodnevnog života, za ratu za kredit ne preostaje mnogo, piše "Biznis i finansije".
 
Možda zato ne treba da iznenađuje podatak da je prosečna starost kreditnih klijenata među fizičkim licima u ovdašnjim bankama oko 45 godina i nešto više, i najviše su zainteresovani za keš kredite.
 
Limiti za zaposlene na određeno vreme
 
"Sreću kvari" činjenica da veliki broj mladih radi na određeno vreme, sa ugovorima o privremeno-povremenim ili honorarnim poslovima. Na osnovu podataka Monitoringa socijalne situacije u Srbiji (MONS), rađenog 2015. godine, oko 40 odsto mladih ima ugovor na određeno vreme. Među njima, više od polovine bili su oni sa ugovorima kraćim od 12 meseci, što govori da veliki broj mladih radi na poslovima koji ne pružaju sigurnost.
 
Ako se analiziraju podaci o mladima koji zasnivaju radni odnos na neodređeno vreme prema stepenu obrazovanja, proizilazi da čak 80 odsto njih ima diplomu srednje škole, dok je svega 10 odsto mladih sa visokim obrazovanjem dobilo posao "za stalno". Ovaj podatak govori da čak ni visoko obrazovanje ne pruža garanciju da će mlada osoba naći stabilan posao na početku karijere. Dakle, do radnog ugovora "na neodređeno" je veoma teško doći, ali banke su ovaj problem "premostile" limitiranjem maksimalnog roka otplate.
 
U praksi, to znači da i oni koji rade po nekom od ovih ugovora mogu aplicirati za kredit, s tim da je ročnost kredita određena dužinom trajanja ugovora o radu. U nekim bankama traže i obavezan prenos zarade na njihove tekuće račune, dok su neke banke limitirale i vrstu kredita.
 
Na osnovu najnovije studije "Mladi u Srbiji" koju su radili socijalni psiholozi Dragan Popadić i Zoran Pavlović, kao i sociolog u penziji Srećko Mihailović, kada se porede podaci iz 2015. i 2018. godine, uočava se da je nezaposlenost u ovoj kategoriji pala sa 17 na 10 odsto, ali da je istovremeno broj mladih koji su angažovani na privremeno-povremenim poslovima porastao sa 15 na 29 procenata.
 
Iako je smanjenje broja nezaposlenih među mladima svakako dobra vest, zabrinjava to što se dvostruko uvećao broj onih koji rade na nesigurnim poslovima, ocenjuje se u studiji.
  • Dzo

    01.07.2019 18:17
    Pravo je pitanje koliko mladih je prijavljeno na minimalac (uz ostatak u koverti) i koliko njih radi sa ugovorom na odredjeno? Koliko vlasnika ovakvih firmi bi u normalnoj zemlji bili u zatvoru zbog neplacanja potpunog poreza na plate?
  • Komsha

    01.07.2019 07:23
    Rad na odredjeno
    Kod mene u firmi svi rade na odredjeno 3, 4, 5 godina uzastopno. Svaki ugovor je na 3 ili 6 meseci.
    I inspekcija je dolazila, ali izgleda da se dobro podmazuje.
    Kakav crni kredit???
  • DjakoN

    01.07.2019 05:58
    Tuga...
    U zemlji sprdiji nista nije povoljno i korisno za gradjane... Sta je to uradjeno poslednjih 30god da bi narod bolje ziveo? Apsolutno nista!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.