NBS imala dobit od 30,66 milijardi dinara

Narodna banka Srbije je u 2018. godini ostvarila ukupnu dobit posle oporezivanja u iznosu od 30,66 milijardi dinara, objavljeno je na sajtu NBS.
NBS imala dobit od 30,66 milijardi dinara
Foto: 021
Dobit iz operativnog poslovanja (koja nije proistekla iz kursnih razlika i revalorizacionih rezervi), od ukupno 13,24 milijarde dinara, raspoređena je tako da je 70 odsto, odnosno 9,27 milijardi, preneto u republički budžet. Od ostatka dobiti, 10 odsto je raspoređeno u osnovni kapital, a 20 odsto u posebne rezerve NBS, navodi se u godišnjem izveštaju o poslovanju i rezultatima rada centralne banke u prošloj godini.
 
Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je istakla da je i 2018. godini NBS svoje mere i aktivnosti usmerila na dalji ekonomski napredak Srbije.
 
"Obezbeđujući cenovnu i finansijsku stabilnost, monetarnom politikom smo nastavili da podržavamo kreditnu aktivnost i privredni rast. Zahvaljujući tome, kao i odgovornoj fiskalnoj politici, Srbija je mogla da napravi ogroman napredak, ostvari najviši rast ekonomske aktivnosti u poslednjoj deceniji i učini povoljnijim svoje izglede za rast u narednom periodu", navela je ona u izveštaju.
 
Dodala je da je centralna banka "čvrsto držeći inflaciju pod kontrolom, ispunila svoj osnovni cilj i obezbedila neophodne uslove za održivi privredni rast i stvaranje novih radnih mesta".
 
"Inflaciju smo, šestu godinu zaredom, očuvali na niskom i stabilnom nivou - ona je u decembru, kao i na nivou proseka godine, iznosila dva odsto. Pritom, inflatorni pritisci sa strane tražnje i dalje su bili niski, uprkos snažnom privrednom rastu i povoljnim trendovima na tržištu rada. Na to da su inflatorni pritisci niski, ukazivala je niska i stabilna bazna inflacija, koja je u decembru iznosila jedan odsto medjugodišnje, kao i inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede usidrena u granicama cilja, što ukazuje na kredibilitet monetarne politike", navela je Tabaković.
  • Ralista

    09.07.2019 13:54
    Realnost
    Ako oni toliko zaradjuju, koliko zarađuju sve ostale banke?
    Ima jedna velika razlika izmedju narodne banke i ostalih stranih banaka.
    Zarada narodne banke ostaje u zemlji, ili se potroši za potrebe države, a zarada ostalih stranih banaka izlazi iz zemlje.

  • Nikolaj

    09.07.2019 12:30
    Krađa
    Monopolskim provizijama ispumpano-ukradeno od privrede.iživljavaju se na plate, čak i klupe za noge službenika, a o reprezentaciji je već pisano.
    Oni bi trebalo da pokriju svoje neophodne minimalne troškove, a ne da se bahate i kao pune budžet. Privreda i porezi to rade a ne organizovani monopol.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do sledećeg petka, na pumpama prodavati po istim cenama.