Povećanje plata u javnom sektoru od novembra od osam do 15 odsto, penzionerima veće penzije

Vlada Srbije usvojila je na sednici predlog "pozitivnog rebalansa" budžeta, koji predviđa povećanje plata od 1. novembra od osam do 15 odsto, rekla je danas premijerka Ana Brnabić.
Povećanje plata u javnom sektoru od novembra od osam do 15 odsto, penzionerima veće penzije
Foto: 021.rs
Predsednica vlade Ana Brnabić na konferenciju za novinare najavila je prethodno povećanje plata u javnom sektoru za osam do 15 odsto. Prema njenim rečima, povećanje ličnog dohotka biće od 1. novembra ove godine. "Vlada Srbije usvojila je na sednici predlog 'pozitivnog rebalansa' budžeta koji predviđa povećanje plata od 1. novembra od osam do 15 odsto", rekla je premijerka.
 
Najveće povećanje imaće zaposleni u zdravstvu. Medicinske sestre mogu da očekuju 15 odsto veća primanja, dok će lekarima plata biti 10 odsto uvećana.
 
"Moramo da se borimo da zadržimo naše medicinske radnike i tehničare, ali i doktore i to kontinuiranim povećanjem njihovih plata, koje će biti i pre kraja godine", kazala je premijerka.
 
Ona je istakla da se država bori protiv njihovog odlaska i tako što ulaže milijardu evra u zdravstvenu infrastrukturu u kliničke centre, bolnice i drugo. Brnabićeva je naglasila da će Vlada Srbije 1. decembra isplatiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a od 1. januara 2020. godine, penzioneri će imati veće penzije, bar pet odsto.
 
Premijerka je rekla da će predlog rebalansa budžeta biti već tokom popodneva ili večeri prosleđen skupštini na odlučivanje.
 
Kako je rekla, rebalansom budžeta vlada želi da te uvećane prihode raspodeli i vrati nešto građanima, kroz povećanje plata i podršku penzionerima, u skladu sa prioritetima, za bolji životni standard i kroz dodatna ulaganja u infrasturkturu.
 
"Na kraju avgusta smo imali suficit od 46,4 milijarde dinara, što je za 60 milijardi bolje od očekivanog", naglasila je ona.
 
Premijerka je najavila povećanje plata od 10 odsto u sektorima nauke i i kulture. Kako je dodala, to je najveće povećanje zarada posle oblasti zdravstva. Povećanje od devet odsto imaće zaposleni u prosveti, sudije i tužioci, kao i zaposleni u sudovima i tužilaštvima, u ustanovama socijalne zaštite i propadnici službi bezbednosti i bezbednosnih snaga. Zaposleni u državnoj upravi dobiće povećanje plata od osam odsto, rekla je Brnabićeva.
  • Shonezi

    11.11.2019 08:28
    JKP Gradska Čistoća
    Va i treba manje plate da se daju, jer iz ličnog iskustva znam koliko ljudi kid vas radi na mestima sa visokom stručnom spremom a imaju samo osnovno ili srednje obrazovanje, dalje toliko je kupljenih diploma u zrenjaninskom fakultetu kod zaposlenih u JKP GČ Beograd, da je to strašno. Ja sa visokom stručnom spremom sam imao istu platu kao moja ex wife zaposlena u JKP Beograd 2010, saša se to malo srabilizuje. Znam devojke sa kupljenom mašinskim fakultetom koji ne znaju prvi Njutnov zakon a kamo li dalje a stalno su zaposlene u gore pomenutoj firmi... Užas...
  • Realista

    17.09.2019 14:02
    Realnost
    Država je prema nekima majka, a prema nekima maćeha. Javnim komunalnim preduzećima (ne baš svim) zarada je više puta smanjivana od 2008 godine a zadnji put za 10% svima 2014. godine. Od tada je vraćeno samo 5%. Znači javni komunalni sektor i dalje ima umanjene zarade koje bi valjda trebalo da dođu na nivo iz 2014 godine u januaru 2020.
    Od tada do sada minimalna cena rada je sa 115 dinara skočila na 155 a od nove godine će biti preko 170 dinara.
    Neko će od revoltiranih građana reći da javni komunalni sektor ništa ne radi, i da za njihov nerad imaju i preterano visoke plate. To isto može da se kaže za sve ostale službe. Zašto kod specijaliste treba da čekam i preko 6 meseci, zašto se sudski predmeti ne završavaju u zakonskom roku, zašto nastavnici imaju toliko odmora, zašto se u skupštini za sedenje u klupi-fotelji plaća beneficirani rad, zašto,...
    Radnici u komunalnim službama ne traže stotine, hiljade evra za neku intervenciju kao što to traže poneki lekari, sestre, nastavnici ili profesori za ocenu. Radnici u komunalnim službama rade danju, noću, na kiši, snegu, vetru, na +40 i na -20, u smradu, prljavštii, kako bi ostali građani mogli normalno da uživaju u civilizacijskim blagodetima.
    Nadam se da će i radnici u javno komunalnom sektoru videti neki procenat od novembra ove godine.
  • Sta da mislim

    17.09.2019 12:38
    Mislim da ovo povećanje (ili smanjenje umanjenja) nam neće biti od koristi, jer će uskoro doći do poskupljenja svega i svačega: struje, vode, goriva, komunalija...Da li je ovo povećanje dovoljno za minimalnu potrošačku korpu? Ako su dosad uzimali 10 % od plate, godišnje uzmu malo više od jedne plate. Na 35.000,00 dinara povećanje, kako je navedeno u tekstu, od recimo 8 % iznosi 2.800,00 dinara, što iznosi 37800,00 dinata. Ako i dalje budu izimali 10 % od plate svaki mesec, više neće uzimati 3.500,00 dinara nego 3780,00 dinara...A to znači običnom čoveku koji se trudi da preživi, da plati račune za struju, vodu, komunalije, ratu za bilo šta, malo više hrane za porodicu, jer ako ne plati, znamo ko će nam zakucati na vrata...Kad čovek razmisli o ovome, da li da se raduje ili da ćuti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija