"Ziđin" preuzima rudnik bakra i zlata kod Bora

Kineska kompanija Ziđin najavila je da će od kompanije "Freeport McMoran" kupiti donju zonu rudnika bakra i zlata "Čukaru Peki" kod Bora za 390 miliona dolara, čime će postati jedini vlasnik tog rudnika i time znatno povećati resurse oba metala.
"Ziđin" preuzima rudnik bakra i zlata kod Bora
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ziđin već ima 100 odsto udela u gornjoj zoni ležišta koju je kupio od kanadskog Nevsuna, a u tom paketu kupovine dobio je i 60,4 procenta donje zone, dok je ostalo pripadalo Friportu. Kineska kompanija očekuje da će transakcija biti završena najkasnije 29. februara 2020.
 
Kako se navodi u podnesku Hongkonške berze, Ziđin će platiti Friportu početnih 240 miliona dolara za donju zonu rudnika, plus 0,4 procenta neto prihoda kada počne proizvodnja, do ukupnog maksimalnog iznosa od 150 miliona dolara.
 
Rojters ocenjuje da ovaj potez predstavlja nastavak kupovine rudnih rezrvi kompanije Ziđin koja je stekla uporište na Balkanu ulazeći u Srbiju preuzimanjem RTB Bor 2018. godine, pre nego što je završila kupovinu kompanije Nevsun (rudnik Čukaru Peki) za 1,4 milijarde dolara ove godine.
 
Navodi se i da će ovaj potez Ziđinu povećati ukupni kontrolisani bakarni resurs za 7,72 miliona tona ili 15,6 procenata, na 57,24 miliona tona, dok će se njegovi zlatni resursi povećati za 161 tonu ili za 9,3 procenta.
 
Očekuje se da eksploatacija gornje zone rudnika Čukaru Peki počne 2021. godine.
  • "rtb bor"

    05.11.2019 08:35
    БОР КАО ТРОВАЧНИЦА?
    Лепо је што се Зиђин шири преузимањем рудника бакра Чукару Пеки. Ако овако настави са реповима Спасковског да трује борана, неће имати ко да ради. Бор и овако је испражњен, а његово пражњење ће се интезивирати до размера враћања на период 1903. године. У овоме у великом кумују власти Србије, ментори и мецене Спасковском.
  • w/e

    04.11.2019 23:13
    Resursi
    Dosta smo poklanjali Rusima, mozemo malo i Kinezima..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.