Najveći pad prodaje automobila od 2008. godine

Prodaja automobila širom sveta će u 2019. godini, kako se očekuje, zabeležiti najveći pad od finansijske krize 2008. godine, jer je splasnula tražnja potrošača - od Sjedinjenih Država do Kine.
Najveći pad prodaje automobila od 2008. godine
Foto: Pixabay
Globalna prodaja automobila će, kako se procenjuje, pasti za oko 3,1 milion jedinica u tekućoj godini, što je veći pad nego 2008, objavio je ekonomski tim agencije Fič rejtings, pozivajući se na podatke koje je prikupila Međunarodna organizacija proizvođača motornih vozila.
 
Iz Fiča poručuju i da usporavanje prodaje automobila utiče na pad globalne proizvodnje.
 
"Pad globalnog tržišta automobila od sredine 2018. ključni je pokretač pada globalne proizvodnje, a perspektive prodaje automobila znatno su se pogoršale u odnosu na naša očekivanja iz maja meseca", izjavio je Brajan Kulton, glavni ekonomista Fiča, a prenosi CNBC.
 
Globalna prodaja putničkih automobila pala je na 80,6 miliona jedinica u 2018. godini sa 81,8 miliona jedinica godinu ranije, što je bio prvi godišnji pad od 2009. godine, saopštila je ta agencija.
 
Globalna prodaja vozila ove godine verovatno će pasti za dodatnih četiri odsto, na oko 77,5 miliona prodatih vozila.
 
Pad tražnje u Kini, najvećem svetskom tržištu automobila, glavni je faktor koji se krije iza globalnog pada prodaje u ovoj godini. Naime, prodaja automobila u Kini pala je za 11 odsto od januara do kraja oktobra u poređenju sa istim periodom prošle godine.
 
Kulton smatra i da su slab rast kreditiranja, veća prodaja polovnih automobila i novi standardi u vezi sa emisijom štetnih gasova uticali na manju prodaju novih automobila u Kini.
 
Prodaja u SAD je takođe suočena sa problemima, a kompanije Dženeral motors, Ford i Honda smanjile su proizvodnju usled "hlađenja" tržišta automobila.
 
Fič predviđa da će prodaja u SAD pasti za oko dva odsto na 16,9 miliona vozila u 2019. godini.
 
I druge zemlje, poput Brazila, Rusije i Indije, suočene su sa padom prodaje, a očekuje se da će slična situacija zadesiti i zapadnu Evropu.
  • Nikola

    29.11.2019 11:12
    Preskupo
    Osećaju sada to što su napumpali cene automobila. Dolaze hibridi i električni a oni za obične traže po 15 hiljada i više. Pohlepa ih sada vuče dole.
  • BB

    29.11.2019 10:12
    Usporavanje privrednog rasta i ulazak u recesiju vodećih evropskih, pa i svetskih ekonomija.
  • mamarjan

    28.11.2019 17:15
    Dobre vesti?
    Ne znam, meni ovo zvuči kao dobra vest. Ionako ima previše automobila na ulicama. Bolje da se unapredi javni prevoz i infrastruktura za biciklizam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.