Kovačević: Za dvostruko veće plate i penzije potreban rast BDP-a od 4,5 odsto

Ekonomista i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je danas da rast bruto domaćeg proizvoda treba da bude veći od četiri odsto da bi se ostvarili ciljevi koje su predsednik Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić predstavili u strategiji "Srbija 2025".
Prema njegovim rečima, da bi plate i penzije bile dvostruko veće, potreban je rast BDP-a preko četiri, odnosno 4,5 odsto, a sedam odsto je "optimistička opcija" koja podrazumeva još bržu i snažniju transformaciju.
 
Preduslovi predviđenog rasta i investicionog plana su da se nastave investicione reforme, da se ojača regionalna saradnja, da se nastavi reforma školstva i produbljivanje finansijskog tržišta, rekao je Kovačević za RTS.
 
"Ako se na svim ovim frontovima blagovremeno urade odgovarajući potezi, onda će to garantovati rast i dinamiku privredne aktivnosti", ocenio je on.
 
Kovačević je dodao i da više od 500 javnih preduzeća treba podići na viši nivo produktivnosti i rentabilnosti.
 
I na tržištu rada potrebno je jačanje, pre svega Nacionalne agencije za zapošljavanje, u cilju sprečavanja odliva radne snage.
 
Predsednik Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić predstavili su juče program "Srbija 2025", koji sadrži plan investicionih projekata za razvoj zemlje u narednih pet godina, a u njih će biti uloženo oko 14 milijardi evra, iz budžeta i kredita međunarodnih finansijskih institucija.
  • niko

    30.12.2019 00:34
    Da, moze ako se penzionerima smanje penzije, plate se povecavaju za 0,53-0,79% . I svima nama uvedu još za par procenata veci porezi , akcize, takse, “dimnjičarine”, “odvodnjavanja” na sve i svašta. To je proveren metod za rast bdp-a.
    I jedini pravedan:)
    Srećna Nova:)
  • NS

    29.12.2019 19:22
    @Dr
    Pa i nije bas tako. Da su urnisali drzavu, jesu. Ali vecih stetocina od zutih nema na planeti
  • ha,ha,ha

    29.12.2019 15:24
    Ha, ha, ha
    Stalno se priča i platama u javnom sektoru, a kod privatnika uglavnom minimalac i to vam nije interesantno jer nisu vaše ucenjeno glasačkom telo. Sve se radi naopako. Zato i nećete moći da se izvučete iz gliba, jer uporno ojačavate samo javni sektor, koji je uzgred na budžetu, ne stvaraju ekonomiku, nego su balast države, tako da svo opterećenje pada na privatnom sektoru, koji radi za sve viškove zaposlenih u javnom sektoru i to sa lepim platama, a poslovna obaveza je jedino da na izborima glasa za sns. E pa zato i propada država. Zbog vaše alavosti svi odlaze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.