Tabaković: Srbija je zemlja izbalansirane ekonomije i održive budućnosti

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je u 2019. bila garant stabilnosti, odgovoran regulator i inovator i da će mere koje donosi uvek imati za cilj rast životnog standarda građana i podsticajne uslove poslovanja za privredu.
"Кontinuitet pozitivnih rezultata obeležio je i 2019. godinu, a ključno je što smo ispunjavajući svoje zakonske ciljeve očuvali stabilnost jer ona nema alternativu", istakla je guvernerka Jorgovanka Tabaković govoreći o rezultatima rada NBS u ovoj godini.
 
Dodala je da je doslednim sprovođenjem monetarne politike i uspešnom koordinacijom s fiskalnom politikom, centralna banka postigla rezultate koji čuvaju poverenje tržišnih učesnika u nosioce ekonomske politike i čine rast održivim i u narednim godinama.
 
"Srbija je danas zemlja izbalansirane ekonomije i održive budućnosti", ocenila je Tabaković.
 
U saopštenju je navedeno da je u toku 2019. godine NBS očuvala inflaciju na nivou od oko dva odsto, što je i prosek oko kojeg se inflacija kretala tokom prethodnih šest godina.
 
Dinar je u 2019. godini ojačao prema evru za 0,5 odsto. U uslovima pritisaka na jačanje dinara, NBS je intervenisala na deviznom tržištu neto kupovinom 2,665 milijardi evra.
 
Jedna od vodećih finansijskih institucija, JP Morgan, u izveštaju o očekivanim makroekonomskim i finansijskim kretanjima u zemljama u razvoju za 2020. godinu ocenila je da je srpski dinar jedna od dve valute koje su potpuno realno vrednovane.
 
Dinarska štednja je povećana za oko 30 odsto tokom 2019. godine, na novi rekordni nivo. Raste i učešće štednje koja je položena na period preko dve godine, što je dodatna potvrda vraćanja poverenja u dinar, istakla je NBS.
 
Bruto devizne rezerve Srbije povećane su za 2,2 milijarde evra u 11 meseci, na nivo od 13,5 milijardi evra. NBS je u oktobru kupila devet tona zlata na medjunarodnom tržištu, čime je učešće zlata u deviznim rezervama povećano sa sedam na oko 10 odsto.
 
Referentna kamatna stopa u 2019. godini smanjena je tri puta za po 25 baznih poena, na 2,25 odsto, što je njen najniži nivo u režimu ciljanja inflacije.
 
"Nižom referentnom kamatnom stopom NBS je direktno doprinosila povoljnijim uslovima finansiranja i većem raspoloživom dohotku gradjana i privrede. Doneli smo i propise za podsticanje dinarskog kreditiranja privrede. Usvajanjem ovih propisa uspostavljaju se nova pravila za banke, koja imaju za cilj podršku čisto dinarskim plasmanima mikropreduzećima, malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i poljoprivrednicima", navodi se u saopštenju NBS.
 
Smanjeno učešće problematičnih kredita
 
Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima dodatno je smanjeno, na novi najniži nivo od 4,56 odsto na kraju oktobra, što je za oko 80 odsto manje nego na početku primene Strategije za njihovo rešavanje.
 
Kako je istakla centralna banka, stabilnost, dobra kapitalizovanost i likvidnost karakterisali su bankarski sistem u Srbiji i u 2019. godini. Evropska komisija donela je odluku kojom je pozitivno ocenila uskladjenost regulatornog i supervizorskog okvira za banke u Srbiji. Srbija je jedina zemlja u okruženju koja nije članica Evropske unije, a koja je uključena na listu zemalja za koje je moguć preferencijalni tretman za ulaganja.
 
U 2019. godini su otvarena dva poglavlja u evrointegracijama kojima NBS ima ulogu - Poglavlje 9 - Finansijske usluge i Poglavlje 4 - Slobodno kretanje kapitala.
 
Odbor izvršnih direktora Medjunarodnog monetarnog fonda doneo je odluke o uspešnom završetku drugog i trećeg razmatranja ekonomskog programa Srbije, a NBS je svojim rezultatima znatno doprinela i da u protekloj godini agencije Fitch Ratings i Standard and Poor’s povećaju kreditni rejting Srbije, i da agencija Moody’s poveća izglede za rast rejtinga.
 
"Nastavljamo istim intenzitetom i prioritete ne menjamo - radimo u korist naših građana i privrede jačanjem domaće ekonomije, čuvanjem inflacije na niskom nivou, kao i očuvanjem stabilnog i zdravog finansijskog sektora i u narednom periodu. Mere koje donosimo uvek će imati za cilj rast životnog standarda naših gradjana i podsticajne uslove poslovanja za našu privredu", istakla je Tabaković.
  • NBS istorijski užas

    02.01.2020 17:04
    Kada ce se tužiti NBS za nekontrolisanje, ne sprečavanje i ne kažnjavanje bankarskih malverzacija ? Potvrđena su mnoga dešavanja u sudovima.
    Ona prima 500.000 i priča da svi dobro žive?
  • Trix the Mischivieou

    31.12.2019 18:47
    Dukedom 1918.
    buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu ....bljak.......................
  • Maki

    31.12.2019 17:24
    Sns pljackasi
    Ova zrela za terazije...i civiluk

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.