Racija u prostorijama Micubišija u Nemačkoj

U prostorijama nemačkog ogranka automobilskog koncerna Micubiši u utorak je sprovedena racija zbog sumnje u manipulacije s dizel motorima, a pokrenut je istražni postupak i protiv centrale te kompanije u Japanu.
Racija u prostorijama Micubišija u Nemačkoj
Foto: Pixabay
"Pokrenuta je istraga zbog moguće prevare", saopštilo je državno tužilaštvo u Frankfurtu koje je preuzelo slučaj.
 
Pretresi su obavljeni u ukupno deset objekata na području nekoliko saveznih zemalja. Kako je saopšteno, pretraga je fokusirana na dokaze o uređajima koji manipulišu motorima kako bi na ispitivanjima izduvnih gasova pokazivali bolje rezultate od stvarnih.
 
Istraga je sprovedena u objektima Micubišija, ali i kod dobavljača, između ostalog i kod jednog od najvećih nemačkih dobavljača automobilske industrije Kontinentala.
 
Prema saopštenju državnog tužilaštva, pogođeni su dizel motori zapremine od 1,6 i 2,2 litara s oznakom euro 5 i 6. Tužilaštvo je pozvalo kupce Micubišija koji poseduju modele izrađene nakon 2016. da se jave policiji.
 
Micubiši Nemačka, pri čemu se radi o uvozniku automobila ove marke, u utorak je potvrdio medijske napise o pretresu, ali je odbio da saopšti detalje.
 
Japanska kompanija je već 2016. priznala manipulacije s motorima u svrhu prikazivanja lažnih rezultata na ispitivanju izduvnih gasova, ali se tada radilo o motorima na benzinski pogon.
 
Skandali oko manipulacije automobilima s motorima na dizel pogon već godinama pogađaju nemačke automobilske kompanije, pre svega one u sklopu koncerna Folksvagen.
  • .

    22.01.2020 16:29
    /
    Stvarno su cirkus ovi nemci, prvi su izmislili to muljanje na testovima a sad izigravaju pravednika. To je sve deo plana da se ocrni najjaca konkurencija (JPN) nebi li se skinuo fokus sa domacih proizvodjaca zbog toga sto su u medjuvremenu navatali i Toyotu. Sta je sledece? Macda? Proverite bolje Opel, VW, Audi, Porsche, Benz, BMW i susedi Franzosen

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.