Novosti: Komercijalna banka prodata slovenačkoj NLB

Komercijalna banka prodata je slovenačkoj Novoj ljubljanskoj banci (NLB) za oko 450 miliona evra, pišu "Novosti".
Novosti: Komercijalna banka prodata slovenačkoj NLB
Foto: 021.rs
"Novosti" navode da im je potvrđeno kako je slovenačka Nova ljubljanska banka kupila najveću srpsku državnu banku - Komercijalnu banku.
 
Ni rekordna 2019. godina tokom koje je Komercijalna banka zaradila 75,3 miliona evra nije bila dovoljna da se donosioci odluka predomisle, nego su izgurali prodaju do kraja, pišu "Novosti".
 
Tako će Slovencima pripasti finansijska institucija koja pokriva skoro 11 odsto domaćeg tržišta.
 
Ponuda NLB bila je 450 miliona evra ili nešto manje od šest lanjskih zarada Komercijalne banke. List navodi kako nema potvrde da je to i konačna cena.
 
Ipak, ta ponuda omogućila je Slovencima da preteknu druga tri ponuđača - Rajfajzen, AIK i NLB. "Novostima" je potvrđeno da je pregovarački proces završen i da se očekuje potpisivanje ugovora.
 
Naša najveća državna banka, osim u matičnoj državi radi i na teritoriji Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Osim u Republici Srpskoj, gde se pozicionirala kao šesta banka, nedavno je otvorila i ekspozituru u Drvaru. Zaposlila je četvoro ljudi i otvorila račune za svih 100 radnika u tamošnjoj novootvorenoj fabrici "Jumko", pišu "Novosti".
 
Da bi stekla većinsku kontrolu, država je manjinskim akcionarima tokom 2019. godine isplatila nešto više od 260 miliona evra za 41,47 procenata vlasništva, tako da će od ove transakcije, ako se završi po početnoj ceni, ostati oko 190 miliona evra.
  • Darko

    25.02.2020 12:28
    Lova...
    A koliki je deo nazadnjaka,tu su izbori,sendviči, autobusi,dnevnice,putujući mitinzi....sve košta,a uzeto od penzionera je davno potrošeno...
  • Bankar

    25.02.2020 10:35
    Ne bih se složio.
    Javni WC na Limanskoj pijaci se odlično vodi, sve pohvale radnicama i upravi koja stoji iza toga.
    Dakle - javni WC umemo da vodimo!

    Pošto radim u banci - za ove ostale stvari nisam siguran.
    Naročito za banke.
  • bora

    25.02.2020 10:11
    @boza bogdanovic
    Ostala im je za prodaju jos mamina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.