NBS: Objašnjenje moratorijuma na kredite u narednih 90 dana

Klijenti koji prihvate zastoj u otplati nemaju obavezu plaćanja svojih kreditnih obaveza, ni po osnovu kamate ni po osnovu glavnice u narednih 90 dana, navodi se u objašnjenju Narodne banke Srbije.
NBS: Objašnjenje moratorijuma na kredite u narednih 90 dana
Foto: 021.rs
Na taj način privredna društva i preduzetnici će u vanrednoj situaciji izbeći mogućnost da njihova dugovanja postanu dospela i da se na njih obračunava zatezna kamata. Isto tako, odlaganjem plaćanja dobiće i dodatnu likvidnost za svoje poslovanje, ističe NBS.
 
Iako se moratorijum odnosi na sve klijente, oni koji imaju stabilne prihode mogu da nastave da plaćaju radovno svoje obaveze bez korišćenja moratorijuma.
 
Model koji je preporučila NBS ne stvara nikakve dodatne troškove klijentima i predviđa neznatno uvećanja mesečnog anuiteta.
 
Odlukom NBS ostavljena je mogućnost da klijent sa bankom dogovori neki drugi način otplate obaveza nakon isteka perioda zastoja, ukoliko procene da je to isplativije za njih.
 
Osnovni model NBS predviđa da se tri anuiteta iz perioda zastoja dodaju na kraju otplatnog perioda, sa produžetkom otplatnog perioda za tri meseca.
 
Anuitet nakon moratorijuma se minimalno uvećava zbog raspoređivanja obračunatih obaveza iz perioda zastoja na preostali period otplate, objašnjava NBS.
 
Mogući alternativni modeli predviđaju da se u jednoj varijanti po isteku moratorijuma klijent odjednom otplati sve obaveze iz perioda zastoja, i glavnicu i kamate, a po drugoj varijatni da klijent po isteku moratorijuma plati odjednom samo kamatu iz perioda zastoja.
 
NBS objašnajva da su banke obavezne da osnovni model ponude klijentu, dok su alternativni modeli mogući samo na izričit zahtev klijenta.
  • Vladimir

    27.03.2020 21:23
    Ma odo u nemacku i evo vam stan pa se resite kredita lopvi.
  • Nsadjanin

    27.03.2020 18:12
    Racunica
    Ono sto buni je ono napisano pod *
    *Iznos rate nakon primene zastoja u otplati obaveza duznika (moratorijum) u trajanju od tri meseca
    Prvobitna rata na primeru stambenog kredita 284.02, a nakon moratorijuma 287.84. razlika 3.82eur.

    Dva tumacenja ovog teksta mogu biti:
    1. Ovo je iznos rate nakon moratorijuma koji traje tri meseca i ta rata ce trajati do kraja. Ako se tek pocelo sa otplatom stambenog kredita na period od 240 meseci, a razlika je 3.82eur
    mesecno, to znaci da treba da se isplati 240 x 3.82 = 916.8 eura vise. Bolje odmah platiti rate (3 prvobitne rate iznose 852.06 eur)

    2. To je iznos rate nakon moratorijuma i taj iznos rate ce se primenjivati tri meseca. U prevodu posle se vraca na staru ratu. To znaci da je kamata 11.46 eur, sto je sasvim ok.

    Prvo tumacenje je suludo apsolutno. Odlozili tri rate, pa platis na kraju 900 eur vise.
  • andra

    27.03.2020 15:38
    Kako ne kosta nista, itekako kosta.
    http://efektiva.rs/aktuelnosti-efektiva/aktuelnosti-krediti/moratorijum-kosta/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.