MAT: Efekti pandemije na privredu Srbije vidljivi u martu i aprilu

Prema statističkim podacima za februar 2020. godine, epidemija izazvana virusom korona i njeno širenje još se u tom mesecu nije bitno odrazilo na našu privrednu aktivnost, ističe se u analizi autora ekonomskog biltena "Mesečne analize i trendovi".
MAT: Efekti pandemije na privredu Srbije vidljivi u martu i aprilu
Foto: Pixabay
Kako se naglašava, na početku 2020. godine nastavljen je intenzivan rast industrijske proizvodnje i to pokazuju kako međugodišnja poređenja tako i praćenje tekućih tendencija. Kada je reč o industrijskoj proizvodnji, ona je u januaru 2020. međugodišnje bila povećana za 6,3 odsto, a proizvodnja prerađivačke industrije za 7,3 odsto.
 
U februaru je taj rast intenziviran - ukupna industrijska proizvodnja je u tom mesecu međugodišnje povećana za 7,6 odsto, a proizvodnja prerađivačke industrije za 8,6 odsto, tako da je i u periodu januar-februar rast povećan na, respektivnih sedam odnosno osam odsto.
 
Povećan međugodišnji rast proizvodnje kapitalnih proizvoda i dominantni udeo porasta uvoza kapitalnih proizvoda u pojačanju rasta ukupnog uvoza ukazuju na nastavak intenzivnog rasta investicione aktivnosti, navodi se u najnovijem MAT.
 
I u januaru i u februaru ostvarene su dvocifrene međugodišnje stope rasta izvoza i uvoza. Ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene u prva dva meseca 2020. godine iznosila je 6,7 milijardi evra, ili 10,8 odsto više nego u istom periodu 2019.
 
U tome je izvoz vredeo 2,84 milijarde evra (11,5 odsto više) a uvoz 3,86 milijardi evra (10,3 odsto više). Tekući i međugodišnji rast potrošačkih cena u februaru ne odudara od onog koji je ostvarivan u januaru ove i u decembru prošle godine.
 
U januaru i februaru 2020. zabeležena je mesečna inflacija od po 0,6 odsto, te međugodišnja inflacija od dva odsto, i od 1,9 odsto.
 
Međutim, neki pokazatelji, kao što su redukcija dolaska turista, redukcija uvoza ruda metala te koksa i derivate nafte, redukcija tekuće dinamike izvoza, ukazuju na marginalne efekte pandemije, upozoravaju autori MAT.
 
Ona je na dinamiku privredne aktivnosti ozbiljnije delovala približno od sredine marta, pa će se već u podacima za mart pojaviti delimični efekti, u aprilu će doći do punog ispoljavanja ovih efekata i ozbiljne redukcije privredne aktivnosti, zaključuje se u najnovijem ekonomskom biltenu MAT.
  • Misko

    07.04.2020 19:40
    @Ti
    Glasajte za Vodjinu stranku dobicete novac. Nazalost ovo nam sleduje posle pandemije.
  • Ti

    07.04.2020 14:12
    Ti
    Ma sada se vidi uveliko mi sitni ugostitelji smo pukli prve nedelje evo niko neradi nema se ni za račune a polako i za hranu nestaje novac. Svi koi izdaju lokale ili stanove kirije su prepolovili za džabe nema ništa evo ja lično imam lokal zakup 300evra sada je 150 evra i da bude još jeftiniji nevredi daješ gotovinu dok imaš ako ovo potraje vecina nas sitne boranije cemo zatvoriti radnje od koih se izdrzavamo. Zaista je situacija veoma losa po nas male ugostitelje sta dalje neznam.........
  • Куп је битан

    07.04.2020 13:59
    @07.04.2020

    ЕПС и НИС пре свега. Прошле године је подбацила производња у ЕПС-у, што је негативно утицало на раст БДП-а.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.