Drastičan pad prodaje automobila, kupci čekaju završetak krize i pad cena

Uvođenje vanrednog stanja i epidemija virusa korona u velikoj meri su uticali i na tržište automobila u Srbiji.
Drastičan pad prodaje automobila, kupci čekaju završetak krize i pad cena
Foto: Pixabay
Čak dve trećine kupaca je zbog novonastale situacije odložilo planiranu kupovinu, dok je 81 odsto trgovaca navelo da nije prodalo nijedan automobil od uvođenja vanrednog stanja, pokazala je anketa sajta "Polovni automobili" koja je sprovedena među više od 3.000 korisnika i 300 trgovaca automobilima. 
 
Od kupovine vozila odustalo je 13,7 odsto anketiranih, dok je dve trećine njih odložilo nabavku, odnosno 44 odsto je reklo da će sačekati da kriza prođe, dok je 22,1 odsto ispitanika navelo da je prolongiralo kupovinu, ali da će to učiniti ukoliko se pojavi dobra prilika. 
 
Među onima koji su odložili kupovinu, skoro polovina je rekla da su to učinili jer čekaju da vide razvoj situacije, dok 19 odsto očekuje pad cena. Nije mali procenat onih koji su kupovinu odložili zbog nemogućnosti da se overi ugovor i izvrši prenos vlasništva, gotovo njih 12 odsto.
 
Njih 11,8 odsto je kupovinu odložilo jer su im smanjene zarade, a njih 8,1 odsto reklo je da su odustali zbog moguće zaraze. Gotovo polovina anketiranih je rekla da će planirani budžet za kupovinu automobila smanjiti između 20 i 50 odsto. 
 
Trgovci u problemu
 
Među onima koji se bave trgovinom automobila, gotovo svi su naveli da se zbog novonastale situacije već oseća negativan uticaj na tržište. Prodaja automobila je drastično smanjena ili je čak uopšte nema, a kao glavni razlog pada poslovanja njih 91,4 odsto navodi veoma smanjeno interesovanje kupaca za kupovinu automobila.  
 
Takođe, više od polovine prodavaca, 51,5 procenata, navelo je i da je prodaja, osim smanjene potražnje, pala i zbog otežane registracije i prepisa vozila.  
 
Čak 81,4 odsto anketiranih prodavaca od uvođenja vanrednog stanja nije prodalo nijedan automobil, 17,6 odsto između jednog i tri, a samo 1 odsto njih je navelo da je uspelo da proda četiri do pet automobila.     
 
Kada govorimo o uticaju vanrednog stanja na celokupno tržište automobila, samo 6 odsto ispitanih ne očekuje da će u 2020. godini imati pad prodaje. Gotovo polovina očekuje da će ovu godinu, u odnosu na prošlu, završiti sa padom prodaje većom od 50 odsto. 
 
Kad je reč o onome šta će se dešavati na tržištu nakon vanrednog stanja, slična su očekivanja i predviđanja  prodavaca i kupaca. Najveći je  broj onih koji očekuju da će nakon ukidanja vanrednog stanja tražnja za kupovinom automobila biti veoma smanjena, kao i da će se tražiti jeftiniji automobili.
 
Prodavci navode i da bi država mogla da ih pomogne određenim merama, a prvenstveno da se ubrza i pojednostavi procedura registracije vozila. Takođe, predlaže se i smanjenje trenutne dažbine koja se plaća pri uvozu automobila, kao i poreza na uvoz. Jedan od predloga je i da država građanima, u saradnji sa bankama, građanima obezbedi povoljnije kredite sa dužim rokom otplate.
  • Pera

    17.04.2020 06:40
    Mislim da se to zove Postpetooktobarsko antimiloševićevsko demokratsko slobodarsko blagostanje i prosperitet? Sećate vas se sa šerpama, dobošima, pištaljkama, divljanjem, rušenjem, paljenjem, prebijanjem, odmazdom? E, eto vam!
  • Anti2021

    17.04.2020 00:26
    Domaci prevaranti
    Ne znam koliko treba da nemas gde pa da kupis na auto placu u smrdiji auto. Nema vecih lopova i prevaranata. bukvalno ni jedan auto nije ni blizu reklamiranog. Probao sam 2x i oba puta sam bio na ivici da se pobijem sa budalom koja misli da bas niko mozga nema.
    Nije mi jasno ni kako oni imaju obrt kad evo meni posle 2 godine stizu obavestenja o promeni cene nekog raspalog golfa, 100 eur gore dole covek menja da opali email za one koji su zapratili to vozilo. Haos, necu da se odjavim da vidim dokle ce da bude tu.

    Tu je drzava kriva sto ne podvede sve te prevare pod krivicna dela, dozvoli preprodaju samo renomiranim firmama i mars.
  • HT

    16.04.2020 23:57
    @Bili Kid
    Očigledno da ne govorimo o istim stvarima. Samo sam izneo moje mišljenje o trenutnom stanju i cenama auta i da mislim da za vozila na lageru ili poručena nema nižih cena od postojeće pošto je zaustavljena skoro sva proizvodnja. Iskreno se nadam prodaji novih vozila posebno u našoj Srbiji, ali ni do sada to nije bilo dobro a posebno, tu se slažem sa Vama sada kada je sve kao što ste opisali. Ako se sećate za vreme ekonomske krize od 2008 godine pa na dalje cena novih automobila nije padala sem osnovnih modela koje niko ne kupuje pa su postepeno rasle i te cene a o dodatnoj opremi da ne govorim. Na žalost uvek sve plaćamo mi kao kupci. Kroz nov ili polovan auto svejedno je. Nadam se da ste me sada bolje razumeli.
    Hvala

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija