Oporavak ekonomije u Srbiji najranije za šest meseci

Oporavak srpske ekonomije od posledica pandemije korona virusa treba očekivati najranije u narednih šest meseci, a verovatno tokom 2021. godine, istaknuto je na panel diskusiji "Ekonomija posle pandemije", u organizaciji Beogradskog strateškog dijaloga.
Oporavak ekonomije u Srbiji najranije za šest meseci
Foto: Pixabay
Oko 2.000 kompanija je zaustavilo rad na početku pandemije, a sada je dve trećine tih kompanija počelo ponovo da radi, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.
 
On je naglasio da je istraživanje PKS pokazalo da je čak 50 odsto firmi bilo ozbiljno pogođeno korona krizom, a da se sada kao problem sve više registruje naplata potraživanja. Čadež je posebno naglasio da su sada važne sektorske mere za podršku privredi i dodao da u 2021. godini očekuje potpuni oporavak srpske ekonomije.
 
Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Ana Ivković naglasila je da smo u krizu ušli sa 130 milijardi dinara viška likvidnosti u bankarskom sektoru, a da je NBS svojim merama obezbedila još 100 milijardi dinara dodatne likvidnosti, što je omogućilo da se napravi garantna šema za kreditiranje privrede u iznosu od dve milijarde evra.
 
Ona je naglasila da očekuje da će inflacija do kraja godine biti niska i stabilna i da je pod kontrolom, a Narodna banka očekuje da bi srpska privreda mogla da se vrati u sferu pozitivnog poslovanja već za šest meseci.
 
Predsednik Američko-srpske privredne komore (AmCham) i predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović naglasio je da su poslovne banke uspešno prebrodile moratorijum na isplatu kredita, koji je praktično zamrzao dve milijarde evra bankarskih sredstava. On je upozorio da mala i srednja preduzeća u Srbiji imaju sposobonost da plaćaju svoje obaveze kraće od mesec dana.
 
Petrović je istakao da je za oporavak srpske ekonomije veoma važna i brzina oporavka ekonomije Evropske unije, i dodao da je istraživanja AmCham-a pokazalo da se očekuje pad investicije od 30 odsto i profitabilnosti od 25 odsto, dok oko 60 odsto firmi ima probleme zbog korona krize.
 
On očekuje da će za oporavak srpske ekonomije biti potrebno najmanje šest meseci, ali je upozorio da je industrijska proizvodnja u aprilu u Srbiji pala za 16,6 odsto.
 
Jelena Bojović iz NALED-a naglasila je da istraživanja pokazuju da privrednici do juna očekuju pad prometa i prihoda od 60 odsto, dok je očekivanje da bi zaposlenost mogla da se smanji za 18 odsto.
 
Ona je ocenile da su mere Vlade Srbije bile pravovremene i izdašne, ali možda nisu bile dovoljno targetirane.
  • Pero

    30.05.2020 13:04
    Ma kakav oporavak..ja zatvaram biznis za 4 meseca
  • Ognjen

    30.05.2020 00:20
    Hahaha... E sta sve necemo cuti pred izbore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija