Novi Zakon o agencijskom zapošljavanju ne štiti radnike, poslodavci nastavljaju po starom

Umesto da popravi status radnika i obezbedi im više sigurnosti, novi Zakon o agencijskom zapošljavanju koji je počeo da se primenjuje od marta doveo je do novih nelogičnosti i otvorio vrata poslodavcima da nastave sa starom praksom.
Novi Zakon o agencijskom zapošljavanju ne štiti radnike, poslodavci nastavljaju po starom
Foto: 021.rs
Nov zakonski okvir izrodio je nove ideje za njegovo izbegavanje, tako je deo radnika koji su u Henkelu radili preko agencije koja iznajmljuje radnike, od marta "prebačen" u Beograd. Firma je registrovana u Beogradu, na istoj adresi kao i agencija koja je iznajmljivala radnike ovoj kruševačkoj kompaniji, ali ovoga puta radnici nisu iznajmljeni Henkelu, već rade za preduzeće koje se bavi uslužnim pakovanjem, piše Danas
 
I dok su radili preko agencije radnici su, kako kažu za Danas, bili u neizvesnosti za dalje produženje ugovora o radu i nisu imali ista prava kao radnici zaposleni u firmi, a ni približno iste zarade za isti rad. Nada koja je došla sa novim zakonom, kratko je trajala. 
 
Zakonom, koji je usvojen krajem prošle godine, predviđeno je da se agencijskim zaposlenima obezbedi jednaka zarada i drugi uslovi za rad, poput radnog vremena i odmora, kao i bezbednost i zdravlje na radu i drugi uslovi rada koji se ne primenjuju na zaposlene koje neposredno zapošljava poslodavac.
 
"Odmore ne znamo kada ćemo imati, nekada se dešava da saznamo danas da su nam slobodna naredna dva dana. Tu nema pravila i ne može ništa da se planira", napominju zaposleni.
 
Ono na čemu su insistirali sindikati, a što nije uvaženo i nije se na kraju našlo u ovom Zakonu, sada stiže na naplatu, ističe se u tekstu Danasa.
 
Sindikati su tražili da se ograniči broj angažovanja agencijski zaposlenih na 10 odsto u odnosu na ukupan broj zaposlenih kod poslodavca.
 
Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Duško Vuković kaže za Danas da su oni upozoravali da bi ovako nešto moglo da se desi.
 
"Ako ljude koji rade u agencijama zaposlite na neodreženo, onda vi možete da ih ustupite nekoj drugoj firmi i to bez obzira na broj zaposlenih, ograničenja nema. Ovde su se dosetili i doakali Zakonu, napravilli su novu firmu, dogovorili se sa poslodavcem. Da je Zakon napravljen bolje, ovoga ne bi moglo da bude", ističe Vuković.
 
Prema podacima sindikata tokom prošle godine je preko agencija u Srbiji radilo između 80 i 100 hiljada ljudi, a više od sto agencija ima dozvolu za rad. 
  • Realista

    26.06.2020 11:38
    Realnost
    Čista demagogija i mogućnost za malverzacije, pranje para i razne druge radnje koje omogućavaju poslodavcu da otkaže potrebu za radnikom kako mu odgovara bez neke odgovornosti.
    S jedne strane imate zabranu zapošljavanja u javnom sektoru, a sa druge strane imate agencijsko zapošljavanje koje omogućava javnom, ali i privatnom sektoru da zapošljava radnike, a da se ne vode kao da su zaposleni kod njega.
    Odobrite zapošljavanje u javnom sektoru (ali u skladu sa strukom, znanjem, iskustvom i potebom, a ne vodeći se nepotizmom, ličnim interesimai sl.) i smanjićete agencijsko zapošljavanje, a smanjićete troškove javnom sektoru, jer neće morati da plaća proviziju agenciji. Radnik će imati sva prava, biće kreditno sposoban i biće zadovoljniji a samim tim i produktivniji.
  • car

    25.06.2020 07:08
    državo j... ti mamu
    Primer u mojoj porodici, supruga mi radi 15 godina preko agencije i šta da vam kažem, lopine, država korumpirana, stalno LAŽU, supruga mi radi za Telekom 15 godinaaaaaa, naravno da ih neće zaposliti NIKADA za stalno jer vladaru naše države to nije interes............. BLJAK. :-(
  • Ko je kriv ????

    25.06.2020 00:52
    Kako je to uopšte moguće ?

    Ko kontroliše zakone i da li će neko tužiti zbog takvih loših zakona na koje se žale i sudije i advokati i narod i zakonodavci ?

    Sistem mora sam sebe da provera na svakoj instanci, a ne da sve zavisi od Žike i Pere i peticija i novinara i pritisaka naroda koji moraju krv da ispljuju da za najmanju popravku sistema !

    Eto zato smo bojkotovali takve debelokošce !!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija