Tržište nekretnina u Srbiji dobro podnelo pandemiju

Pandemija virusa korona nije u velikoj meri uticala na tržište nekretina u Srbiji, tokom marta i aprila jeste zabeležen pad u kupovini stanova u Beogradu i Srbiji zbog fizičkih ograničenja, ali je od maja prodaja stanova nastavila da raste.
Tržište nekretnina u Srbiji dobro podnelo pandemiju
Foto: Pixabay
To je rečeno na vebinaru "Uticaj COVID-19 na sektor nekretnina u Srbiji" i još navedeno da je tražnja za nekretninama u Srbiji stabilna, kao i da su cene na istom nivou kao pre pandemije, što su učesnici onlajn panela ocenili kao dobru strategiju, s obzirom da tražnja postoji.
 
Šefica odeljenja za nekretnine u jednoj banci Aleksandra Čupić ističe da je u toku "kovid krize" završeno nekoliko velikih akvizicija zemljista za izgradnju stambenih i logističkih objekata. Ukazala je i da do pre nekoliko godina u Srbiji nije bilo akvizicija logističkih nekretnina.
 
"To su pozitivni signali za trižiste nekretnina. Dobro je i da se akvizicije dešavaju i u drugim zemljama i to je razlog da budemo optimisti", rekla je Čupić.
 
Ističe i da su banke u proteklom periodu bile podržane od Narodne banke Srbije (NBS) i da je najznačajnija mera za banke bila snižavanje referentne kamatne stope. Ta mera, dodaje ona, olakšala je finansiranje nekretnina i dodaje da su zadovoljni potražnjom građana i investitora za kreditima koje će uložiti u kupovinu nekretine ili izgradnju objekata.
 
Direktor sektora za procenu i savetodavne usluge CBRE Danica Jelača Vučković ističe da je tokom marta i aprila došlo do pada broja transakcija stanova na nivou Beograda i Srbije, zbog fizičkih ograničenja.
 
U maju je, dodaje, primećen rast prodaje stanova, na manjem nivou u odnosu na prošlu godinu, ali ukazuje da se polako procenat kupovine stanova vraća na stari nivo. Generalno je tražnja za nekretninama stabilna i cene su na istom nivou kao pre pandemije virusa korona, dodaje ona.
 
"Cene nisu spuštane, što se pokazalo kao dobra procena, jer tražnja postoji", navodi Jelača Vučković.
  • Lazar

    28.06.2020 08:19
    Strpljenje
    Sacekajte ljudi od oktobra ce se cene prepoloviti. Nece nam vise gradjevinski sektor skidati kozu sa ledja. I zaradjivati po 6 puta vise od cene kolko su ulozili!!!
  • Kaćanka

    27.06.2020 11:38
    Paz da nije! Nego, ja bih ovu vest strpala u zaokupljen prostor!
  • Andrej

    27.06.2020 11:09
    Offshore
    U svetu nas zovu ofšor Srbija. Stanovi se grade i kupuju novcem iz sveta koji treba oprati. Kupci dolaze kod graditelja i placaju novcem u kesu, donose ga u torbi..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija