Ništa od Telekomovih dividendi ove godine

Telekom Srbija objavio je konsolidovane finansijske izveštaje za prošlu godinu koja je donela trend smanjene profitabilnosti, u prvom redu usled rasta duga kompanije, ocenila je brokerska kuća Momentum.
 Ništa od Telekomovih dividendi ove godine
Foto: Pixabay
Konsolidovani poslovni prihod u 2019. porastao je 6,6 odsto na 133,7 milijardi dinara, pre svega usled rasta segmenta multimedije (skok od 43,8 odsto), dok je segment mobilne telefonije zabeležio neznatan rast od 1,2 odsto. Kao i proteklih godina fiksna telefonija beleži nastavak pada prihoda, prošle godine stopom od 5,1 odsto, naveli su brokeri Momentuma.
 
Dodaje se da je profit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) porastao 24,6 odsto na 48,4 milijarde dinara, dok je poslovna dobit pala 43,2 odsto na 6,9 milijardi dinara pre svega usled rasta troškova amortizacije (delimično posledica promene računovodstvene politike).
 
Neto dobitak je pao 77,3 odsto na 2,5 milijardi dinara usled oštrog rasta finansijskih rashoda na 1,9 milijardi dinara.
 
Po proceni brokera, pad krajnjeg rezultata kompanije došao je usled rasta ukupnog duga za 35 odsto na 144,2 milijarde dinara, dok je neto dug skočio 48,8 odsto na 135,5 milijardi dinara. Kompanija je zakazala redovnu skupštinu akcionara za 27. jul, a uprava je predložila da se i ove godine ostvarena dobit ne deli, odnosno da akcionari ostanu bez dividende.
 
Država je najveći akcionar Telekoma sa 58,1 odsto akcija, građani, bivši i sadašnji radnici kompanije poseduju 21,9 odsto akcija, dok 20 odsto kapitala čine sopstvene akcije.
  • Jelena

    14.09.2020 20:02
    Dividenda
    Dividenda,, šta to beše"dobit"uspešno poslovanje pa ko će sada u Telekomu da potvrdi da su bili uspešni i ostvarili dobit kada se ne zna ni "koi piji ni koi plaća" sve stručnjaci ostali,,,, pravi su davno otišli iz te j..... firme ne znase više ni koje stručnjak ni ko nije stručnjak,,,, postavili su neke ljude na vodeća mesta a ne ih rekla da znaju posao,,, samo teški M...... Su ostali da rade,,,, nebi više o tome, neka im svima bude dragi bog u pomoć,,,, laku noć
  • Zoranf

    10.09.2020 20:28
    Divi
    Bivši sam radnik Telekoma Srbija ,sindikat postoji samo na papiru šta kaže otac samo klimnu glavu.Isti ljudi su presednici sindikata večiti ko Milo dok su oni nema dividende.Nego trebamo svi da presavijemo tabak pa pravac Strazbur to su naše pare
  • Tina

    05.09.2020 15:54
    Krse sopstveni zakon i moze im se. Niko nece ustati u odbranu svojih prava. Sindikat je farsa i bruka. Srbija je banana republika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija